You are currently viewing Stenhuggare Tim har fått sitt Mästarbrev
Stenhuggare Tim har fått sitt Mästarbrev

Stenhuggare Tim har fått sitt Mästarbrev

33-årige Tim Ericsson i Borghamn håller stolt upp beviset på att han är stenhuggarmästare – dessutom Sveriges yngsta! Han fick det inramade Mästarbrevet av Sveriges Hantverksråd under en högtidlig ceremoni i Blå hallen, känd som platsen för Nobelprisbanketten.

– Jätteroligt och hedersamt! Ett bevis på yrkesskicklighet, att jag har den kunskap som krävs för att behärska yrket som stenhuggare. Det är en trygghet att ha med sig framåt, säger Tim Ericsson.

– Det var dessutom häftigt att utdelningen var i Blå hallen, där golv och trappor är tillverkade av Kolmårdsmarmor. Samma material som jag använde till mitt gesällprov, ett 15 kilo tungt ekollon som jag formade ur ett marmorblock från Kolmården.

Förutom gesällprovet har Tim gått Mästarutbildningen, en teoretisk utbildning som Sveriges Hantverksråd driver tillsammans med Folkhögskolan i Leksand. Dessutom har han med råge klarat av kravet på minst 10 000 timmar arbetserfarenhet som stenhuggare.

Tim Ericsson var långt ifrån ensam om att få gesäll- eller mästarbrev denna kväll i Blå hallen, den vackra huvudsalen i Stockholms stadshus. 255 personer från en mängd olika hantverksyrken hade samlats för att ta emot sina yrkesbevis. Men Tim var den enda stenhuggarmästaren.

– Jättekul med någon yngre som blir stenhuggarmästare. Tim Ericsson är den yngsta i stenhuggarbranschen som tilldelats mästarbrev. Oftast är det lite äldre som tar mästarbrev i det här hantverksyrket. Att någon får mästarbrev som stenhuggare är inte vanligt över huvud taget, säger Anne Palm, Sveriges Hantverksråd, och tillägger:

– Särskilt roligt att Tim kommer från ett familjeföretag med en tradition av att man ska klara av mästarbrev som stenhuggare. Det säkerställer att företaget lever vidare.

Tim Ericsson är fjärde generationen stenhuggare inom familjeföretaget Borghamns Stenförädling AB i Vadstena kommun. Förutom Tim har hans pappa Mats-Ola Ericsson erövrat mästarbrevet som stenhuggare. Bland de över 100 medlemsföretagen i Sveriges Stenindustriförbund är det endast ett företag som har fler än en stenhuggarmästare, nämligen Borghamns Stenförädling.

– Det ligger en yrkesstolthet i att vara stenhuggarmästare. En kvalitetsstämpel med yrkesheder, säger Tim Ericsson, som för yrkeskunnandet vidare inom familjen.

För ytterligare information, kontakta: Tim Ericsson, Borghamns Stenförädling AB
Tel: 0143-201 74, mobil: 070-642 01 28
E-post: tim@borghamns-stenforadling.se