You are currently viewing Pengaregn över Vadstena Sparbanks stipendiater
Övre raden från vänster: Staffan Linde och Mina Isaksson, Way out east, Ingrid Ohls Magnusson, Vadstena Blommor och Design, Jenny Carlberg och Joachim Wallberg, Skedet Must & Trädgård. Undre raden från vänster: Lilliann Gilmark och Fredrik Vahlquist, S:ta Birgitta Klostermuseum, Ida Olai och Nada Tendzeric, Folkparken, Malin Alm, Våga Gård, Klas-Göran Broman och Jörgen Eriksson, Vadstena Golfklubb.

Pengaregn över Vadstena Sparbanks stipendiater

Vadstena Sparbank är angelägen om att på olika sätt gynna bygdens utveckling. Genom sin ovationskommitté har sammanlagt 150 000 kronor nu delats ut som stipendier till sju mottagare.

 Istället för att samla pristagarna på ett ställe uppvaktades de var för sig med prischeckar. En av 2021 års pristagare är Vadstena Blommor och Design. Butiksägaren Ingrid Ohls Magnusson är jublande glad:

– Jätteroligt! Vadstena Sparbank är fantastisk som tar hand om sin stad, folk och butiksägare på det sätt som de gör, med energi och stöd på olika sätt. För oss betyder ovationspriset jättemycket. Kul att få ett stort tack för arbetet med blomsterutställningen som vi dagligen skapar längs Storgatan. Eftersom folk varit ledsna under pandemin har vi pyntat extra mycket för att uppmuntra.

Det var kunderna i Vadstena Sparbank som genom sina valda huvudmän beslutade att bilda en ovationskommitté 2011. Sedan dess har banken årligen delat ut minst 100 000 kronor i stipendier, och i år var summan 150 000 kronor.

Vadstenabon Dessie Forsén, en av huvudmännen i ovationskommittén:

– Vi fick många och bra ansökningar. Vi har tänkt vitt och brett och har valt ut dem som vi tycker vill göra en extraordinär insats inom olika områden. Det betyder så mycket för så många att få det här priset, som verkligen gör skillnad. Vi gör det här för att främja bygdens utveckling och sprider bidragen över hela kommunen.

 

2021 års pristagare:

30 000 kronor tilldelas Vadstena Blommor och Design, med blomsterarrangemang till glädje för flanörer på gågatan mitt i Vadstena. Motivering: För det kreativa skapandet oavsett säsong för vår stad och Storgatan, som nu har blivit en mycket positiv ”snackis”.

Skedet Must & Trädgård, Borghamn, får 30 000 kronor.

Motivering: Arbetet med att tillgodose bygden med närodlade grönsaker, äpplemust och ost är viktigt för att hålla vår landsbygd levande. För att kunna utöka produktionen och hålla fortsatt god kvalitet behöver det moderniseras och renoveras, vilket ovationskommittén vill bidra till.

 

20 000 kronor går till Folkparken.

Motivering: För att Folkparken ska kunna förlänga säsongen genom att isolera ladan i parken och då kunna hyra ut en längre period.

 

Vadstenabon Staffan Linde, initiativtagare till ungdomskonserten Way out east, tilldelas 20 000 kronor.

Motivering: För ett engagemang med fokus på våra ungdomar och som samtidigt stöder medarrangörer.

 

Vadstena Golfklubb får 20 000 kronor.

Motivering: För satsningen på strokedrabbade. När en människa drabbas av stroke förändras ens levnadsförutsättningar radikalt och behovet av stöd är ofta väldigt stort. Att då få möjlighet att fortsätta med något man tycker ger livet guldkant påverkar både den psykiska hälsan och viljan att komma tillbaka i positiv riktning.

 

15 000 kronor går till S:ta Birgitta Klostermuseum.

Motivering: Klostermuseet, som drivs av Föreningen Birgittastiftelsen, är ett viktigt besöksmål i Vadstena. Eldsjälar lägger ner ett stort jobb i verksamheten. Med ett bidrag vill ovationskommittén uppmuntra den förstärkta satsningen gentemot barnen.

 

Våga Gård, ett föräldrakooperativ i Rogslösa söder om Vadstena, får 15 000 kronor.

Motivering: Att göra utemiljön grön och inspirerande för att barnen ska få mer förståelse för naturens kretslopp ligger helt rätt i tiden. Framför allt eftersom ”Från jord till bord” är en av hörnstenarna i arbetet mot ett mer hälsosamt och hållbart livsmedelssystem. Var ska det arbetet börja om inte hos barnen som bor mitt på Östgötaslätten?

 

Källa: www.vadstenasparbank.se