Åååh… Dessa val…

Sådana val kan vara viktiga. Det är en hel del som hänger ihop med valet – många faktorer som man behöver ta med i sina funderingar:

• Kommer jag att trivas med det nya företaget?

• Kommer jag trivas med mina nya kollegor/blir det någon förändring i arbetsgruppen?

• Är det verkligen det här jag vill göra?

• Kommer jag att klara av mina nya arbetsuppgifter?

• Vad kommer jag få för ersättning/lön?

• Vad innebär detta för min familj?

Ja, det är många frågor som dyker upp, och som man behöver ta ställning till. Jag har märkt detta i mina samtal där jag haft personer som har anlitat mig i min roll som karriärcoach, att det är så många frågor, och att det är svårt att bena ut funderingarna. Man har också kravet på sig själv att man måste ta rätt beslut. Vem bestämmer vad som är rätt beslut? Det är inte som i skolan där det finns ett facit längst bak i matteboken.

I dessa lägen låter jag den jag hjälper att få prata om sina olika alternativ och vilka funderingar personen har. Jag bara lyssnar på vad som sägs. När personen pratat klart låter jag hen få säga vilka alternativ som skulle kunna förkastas med detsamma. När det är klart – beskriv vilka alternativ som kvarstår. Vilket av dessa låter bäst/känns bäst?

Så här håller vi på tills det förhoppningsvis bara finns ett alternativ kvar. Det kan till exempel finnas två alternativ kvar, men att man kan behöva ”sova på saken” innan man är redo att ta beslut om vilket alternativ som är bäst.

Att prata högt, och sätta egna ord på vad du känner och tycker, gör att beslutet blir lättare för dig. Det är ett beslut som du har tagit – ingen annan. Du hör vad du säger, du för ett resonemang med dig själv. Jag som coach kan komma med klargörande frågor, notera hur du ändrar tonläge, om du blir glad eller fundersam, om du ökar tempo eller forcerar förbi något mm.

Kommer du att ta rätt beslut? Ja det kommer du att göra. Du kommer att ta det beslut som är rätt för dig, här och nu!

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2017

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby
Koching AB.

Mikael är utbildad och certifierad coach inom ICF, International Coach Federation. Han coachar chefer, medarbetare och de som funderar på sin egna karriärutveckling eller de som har omställning från sin nuvarande arbetsgivare.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

Tillbaka till krönikor