You are currently viewing Massor av kapacitet och muskler
Viktigt att det är ekofritt och tyst i kammaren när Faurecia Creo genomför sina tester och prover. Foto: Björn Lisinski

Massor av kapacitet och muskler

För två år sedan förvärvades Creo Dynamics AB av franska Faurecia – ett av världens ledande företag inom fordonsindustrin.
I sina nya lokaler på IMA One i Cavok District kan man inte bara ha sina redan existerande elektronik- och materiallaboratorier – utan också den största semi-ekofria kammaren i Nordeuropa för sina tester.

Creo Dynamics AB grundades 2010 i Linköping och har sina rötter i Saabs utveckling av propellerflygplan.
-Vi grundare hade många års erfarenhet av att jobba med aktiv ljudkontroll i Saabs propellerflygplan, Saab 340 och Saab 2000. När den verksamheten avvecklades gick vi vidare med ett eget bolag inom samma område, berättar Urban Emborg.
Ett bolag som efter starka framgångar på marknaden förvärvades av den tidigare samarbetspartnern Faurecia från Frankrike den 29 mars 2019.
Sedan dess heter man Faurecia Creo AB – där moderbolagets kontor hör hemma i Paris, medan det svenska bolaget ligger kvar i Linköping (och finns även i Stockholm).
-Det är mycket positivt för Creo med en ny, global ägare med massor av kapacitet och muskler. Efter uppköpet har vi fortsatt att vara en egen enhet inom Faurecia med mer kapacitet, kompetens och tillgänglighet, berättar Urban, som både är Senior Advisor och ingår i företagets styrelse.
Faurecia Creo AB tillhandahåller innovativa lösningar inom akustik, fluiddynamik och smarta strukturer till kunder inom olika branscher, främst fordons- och flygindustrin. Genom sin unika kompetens inom bilakustik och kontrollalgoritmer utvecklar de toppmodern aktiv bullerkontroll för fordonsinredning.
-Förvärvet av en majoritetsandel i Creo Dynamics skapar en unik möjlighet att utveckla innovativ akustik och Active Noise Control (ANC)-lösningar. Programvaran har en unik process för att optimera placeringen av mikrofoner och högtalare, unik simuleringsprocess för att förutsäga och garantera prestanda för bullerkontroll, framhåller General Manager Jean-François Rondeau.
Han fortsätter: -Faurecia Creo är nu ett känt namn i både Japan, Kina och Nordamerika. Vi lanserade två världspremiärer under den senaste Consumer Electronics Show i Las Vegas, tack vare Faurecias ledarskap kommer vi att växa starkt.

Urban Emborg, Senior Advisor, Faurecia Creo AB.

Varför valde ni att etablera ert företag i nya området Cavok District i Linköping?
-Faurecia Creo är historiskt kopplat till Linköping. Vår verksamhet står på två ben – det ena stöder produktutveckling för fordonsmarknaden. Det andra erbjuder avancerad teknisk expertis till våra kunder inom flyg, konsumtionsvaror och transport. Våra kunder är främst distribuerade i Sverige och Linköpings centrala position är väldigt betydelsefull i den meningen. Vi uppskattar också det starka universitetet och forskningsnätverket lokalt, särskilt i avancerad materialutveckling. Slutligen är Linköping ett bekvämt nav för alla eller bilkunder världen över, säger Jean-François Rondeau.

Vad har du för förväntningarna på den nya platsen?
-Vi är en del av Innovative Materials Arena, IMA One. Den här platsen är i direkt anslutning till flygplatsen och gör det möjligt för oss att utöka vårt nätverk och att sälja vår expertis till många företag. Våra nya lokaler ger oss möjlighet att utöka vår verksamhet, inte bara inom våra redan existerande elektronik- och materiallaboratorier – utan också med hjälp av den största semi-ekofria kammaren i Nordeuropa. Alla tänkbara behov inom området Computational Fluid Dynamics, thermal, Structural Health Monitoring, airborne & structurborne noise kan hanteras från vårt nya huvudkontor, fortsätter han.
-Att det är ekofritt och tyst i kammaren är väldigt viktigt när vi genomför våra tester och prover. Extra betydelsefullt med tanke på den miljö vi befinner oss så nära flygets landningsbana och det buller som uppstår där, betonar Urban Emborg.

Vad gör Cavok District så speciellt?
-Att företagen i området kan samverka och dra nytta av varandras både kunskap, erfarenhet och utrustning. Vi var först att flytta in i IMA One och under våren kommer även Saab och RISE dit – vilket jag är säker på kommer att locka många andra företag också. Dessutom är läget fantastiskt bra ur strategisk synvinkel – inte minst med närheten till flygplatsen, då vi kommer att ha mycket internationellt utbyte.

Vad betyder närheten till universitetet?
-Det är en av grundförutsättningarna med en stark forskning som gör att vi ligger i framkant. Inom akustik händer enormt mycket inom nya material och där är vi långt framme, berättar Urban Emborg.

På vilket sätt har pandemin påverkat ert företag?
-Tack vare förtroendet hos våra huvudkunder och den mycket höga kompetensen hos våra medarbetare har vi lyckats begränsa påverkan från pandemin. Men resebegränsningen är extremt påverkande för vår utveckling utanför Sverige – med konsekvenser som flera uppskjutna eller till och med avbrutna program, vilket tyvärr kommer att innebära en viss försening i vår tillväxt, svarar Jean-François Rondeau.

Det här är Faurecia Creo AB

Startade: 2010 – då under namnet Creo Dynamics AB. 2019 köptes bolaget upp av franska Faurecia med huvudkontor i Paris.
Antal anställda: I Sverige har man 28, varav 18 i Linköping. I världen har moderbolaget Faurecia 114 000 anställda i 35 länder – och på topp tio av världens globala billeverantörer.
Produkt: Tillhandahåller innovativa lösningar inom akustik, fluiddynamik och smarta strukturer till kunder inom olika branscher, främst fordons- och flygindustrin. Genom sin unika kompetens inom bilakustik och kontrollalgoritmer utvecklar de toppmodern aktiv bullerkontroll för fordonsinredning.
Omsättning: Faurecia Creo AB omsatte 30 miljoner kronor under 2020, medan Faurecia omsatte drygt 14 miljarder euro förra året.

 

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski