Saker du ska passa på att göra nu

Som det ser ut nu är det ungefär fem procent chans att vi klarar att hålla den globala uppvärmningen under två grader. Blir uppvärmningen ”bara” två grader kommer världens korallrev dö, havsnivån kommer ”bara” att höjas med några meter, extremväder bli allt vanligare, torka och översvämningar kommer att avlösa varandra, etc. Man kan bli deppad för mindre, kanske bättre att vara lite ego istället och fråga sig vad man borde passa på att göra, innan det är för sent? Här kommer lite tips, gott och blandat om sådant som kan vara för sent imorgon.

En sak man absolut ska göra med en gång är att åka på alla de där dykresorna till korallreven som du inte sett. Det är ganska väl säkerställt att redan vid två graders uppvärmning kommer korallreven mestadels att dö, så tiden är knapp. Bortsett från att korallreven är fina att dyka vid så är ca 25 procent av havens arter beroende av reven, så vi får väl passa på att säga Tack för fisken.
Det finns lite andra resmål som du bör avverka medan tid är. Maldiverna, en fantastiskt vacker ögrupp i Indiska oceanen som det snart blir något mindre härligt att åka till. Bortsett från döende korallrev drabbas Maldiverna av allt fler översvämningar och skyfall och är snart obeboeliga. Man undrar lite var människorna ska ta vägen. Men jag såg en film där presidenten skrev under något klimatpapper med dykutrustning på ryggen på ett par meters havsdjup, så de kanske har en bra plan.

Gillar man hänget i Miami, jazzen i New Orleans eller Fisherman’s wharf i San Fransisco, så bör man inte vänta mer än något decennium med ett besök. Så låglänta ställen drabbas allt oftare av översvämningar, och stränderna eroderar i snabbare takt. Om du mot all förmodan har ett hus på South Beach så är det bäst att ringa mäklaren. När folk väl fattar hur landet ligger kommer priserna störtdyka från en dag till en annan, och då vill man inte sitta med Svarte Petter på hand. Det här gäller ju i och för sig om du har hus nära stranden i Falsterbo Skanör också.

I somras undrade man över alla som valde södra Spanien för semestern – man behövde ju inte lämna farstutrappan för att få sig lite tropisk värme till livs. Gissningsvis kommer svenskarnas mani att åka på solsemester till Medelhavet att fortsätta – man vet ju aldrig hur den svenska sommaren blir. Men – det är bäst att passa på. Somrarnas medeltemperaturer i södra Europa når redan upp till farliga nivåer i princip varje sommar, och snart kanske reseförsäkringen slutar gälla för resor till extremheta länder, typ augustiresan till Malaga år 2030.
Ett besök i en regnskog står på mångas bucket list. Ett skräckscenario är faktiskt att Amazonas imploderar, eller för att vara tydlig, drabbas av sådan torka att minsta gnista leder till att hela rasket brinner upp. Det skulle ju förstås få ofattbara konsekvenser, men bortsett från det så kanske du ska boka biljetten inom ett par år för att vara säker på att hinna dit.

Ett annat restips är förstås valsafari. Många valar äter upp sig på krill (eller på fiskar som äter krill) under sommarhalvåret. Krillen är väldigt temperaturkänslig och med ökande havstemperaturer minskar bestånden snabbt. Om du gillar pingviner så ska du nog planera in resan till Antarktis med viss brådska. De lever ju också på krill.
Är det viktigt för dig att maxa alla upplevelser och vill klättra upp på Sveriges högsta berg så får du verkligen skynda dig på. Kebnekaises sydtopp är trots allt rimligt svår att klättra upp på, medan nordtoppen (som blir högst när sydtoppens glaciär smält ihop) är grymt mycket tuffare. Nej just det – sorry, det är redan för sent. Redan i somras slutade sydtoppen att vara högst efter en rekordsmältning.

Dricker du fem koppar kaffe på jobbet för att hålla dig vaken? Njut så länge det varar. Världens kaffeproducenter funderar som bäst över var kaffet ska odlas i framtiden, för de nuvarande kaffeländerna kommer till stor del att vara för varma.
De flesta ogillar mygg, men mest för att det kliar om de biter. I framtiden kommer våra negativa känslor för dessa varelser vara än mer berättigade när ett litet myggbett på östgötaslätten kan medföra malaria, dengue eller zika. Så njut av ofarlig mygg så länge du kan.

Avslutningsvis är nog ett generellt tips att njuta av världen så som den ser ut idag, för det är ingen naturlag att den ter sig bättre imorgon. De senaste decennierna har många utvecklingsindikatorer förbättrats rejält på global nivå, men kan vi vara säkra på att utvecklingen fortsätter i tangentens riktning? Med tanke på hur vattentillgången är allt mer kritisk, livsmedelsproduktionen står inför stora risker, samt att forskarna menar att för varje halv grad av uppvärmning i ett samhälle ökar sannolikheten för väpnade konflikter där mellan 10 och 20 procent, känns det inte helt troligt att allt bara kommer att bli bättre. Så njut medan du kan.

Tidigare publicerat i Affärsstaden 08 – 2018

[one_half last=”no”]

Malin Forsgren

Seniorkonsult,
2050

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Malin Forsgren
[/one_half]

Tillbaka till krönikor