Intro- eller extrovert?

Enligt Wikipedia är förklaringen av introverta: ”inåtvända, personer som styrs i sitt tänkande mer av sina egna uppfattningar än av yttre händelser, argument och situationer. I sina känsloreaktioner kan de utåt visa likgiltighet och kyla, men bakom fasaden finns ofta ett rikt och nyanserat känsloliv. Introverta upplever ofta sociala sammanhang som utmattande och får istället energi av ensamma, ofta kreativa sysselsättningar.”

En missuppfattning är att introverta är inte är sociala. De kan ha en hög social kompetens, de kan mycket väl diskutera, umgås i socialt, men de får energi av att vara för sig själva. Och detta kan man dra nytta av om man är introvert till sin personlighet när man söker jobb eller arbetssysslor på en arbetsplats.

Hur kan man veta om man är introvert? Det finns flera sätt att veta det såklart, men lek med tanken att du har tid över. Vad kan du tänka dig göra; ringa en kompis eller läsa en bok? En extrovert ringer en kompis, medan den introverta gärna läser en bok.

Introverta personer kan hålla fokus på uppgifter under en lång tid. Att de kan hålla fokus under en lång tid gör även att, när de visar upp det de har åstadkommit så har de stor träffsäkerhet på att det de har kommit fram till är korrekt utfört. Generellt kan man säga att extroverta personligheter gasar och introverta bromsar. Och här ser man nyttan av att ha båda personligheterna på en arbetsplats, någon driver på och vill framåt och någon som kan hålla tillbaka och fundera på hur det ska göras och med vilken kvalité. Det är ju inte så att den introverta vill att allt ska vara som det alltid har varit, men den vill göra det de gör med kvalité och på ett strukturerat sätt.

Vet du med dig att du är introvert och kommer till en intervju, låtas inte att du är extrovert. Det lyser igenom att du inte är dig själv. Var dig själv, då är du som bäst. Visa vilken nytta du kommer vara hos din nya arbetsgivare genom att du är introvert.

En fundering; när kommer vi få se detta i en annons för ett jobb:
…Vi söker dig som är introvert, trivs med kreativa uppgifter och engagerad i ditt arbete…

Tidigare publicerat i Affärsstaden 08 – 2018

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby
Koching AB.

Mikael är utbildad och certifierad coach inom ICF, International Coach Federation samt certifierad karriärcoach hos NewStart. Mikael coachar de som funderar på sin egna karriärutveckling eller de som är i omställning från sin nuvarande arbetsgivare.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

Tillbaka till krönikor