Politiskt vakuum och en spännande framtid

På kort sikt kan det ha effekt eftersom ovisshet upplevs negativt för företagare och framförallt för företag som funderar på att göra investeringar i sin verksamhet. Avsaknaden av investeringar eller fördröjningar kan leda till att anställningar uteblir eller fördröjs vilket inte är bra för tillväxten i Svenska företag.

Dock är det svårt att säga vilken effekt det blir på lång sikt och om det ens blir någon. Troligtvis kommer det inte ha någon betydande påverkan på företagandet i stort utan endast på få enskilda företag vilket är sorgligt nog i sammanhanget.

Anledning till varför jag inte tror att det kommer påverka på lång sikt är att Sverige är bra grundat när vi väntar in en regeringslösning och våra myndigheter är i stort sett självständiga och kan driva sitt dagliga arbete. Det är viktiga förutsättningar för att allt skall fortlöpa och fortsätta utan större påverkan på den dagliga verksamheten. Att vi fick en budget relativt tidigt i processen är också positivt i sammanhanget.

Det långsiktiga problemet är egentligen inte den relativt korta väntan. Det som är det stora problemet är den långa väntan på satsningar och reformer som lägger grunden för framgångsrikt företagande. Det vi har sett under de senaste åtta åren har varit en försvagad reformtakt med regeringar som har haft svårt att få igenom förslag och en gynnsam företagspolitik. Sannolikt kommer det vara samma situation för sittande regering även framöver, men jag och Företagarna ser ändå positivt på den tid vi har framför oss då fyrpartiöverenskommelsen drog med sig förvånansvärt många företagsvänliga förslag och förändringar i den 73 punkters långa kravlistan.

Självklart är inget klart och mycket kan hända men jag och Företagarna väljer att tänka positivt tills motsatsen visar sig. Vi ser nu fram emot ett spännande år och en spännande mandatperiod, nu kör vi och kämpar för ett bättre företagarsverige som skapar förutsättningarna för ett ännu bättre Sverige.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 02 – 2019

[one_half last=”no”]

Robert Wallin 
Bitr. Regionchef, Företagarna

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Robert Wallin
[/one_half]

Tillbaka till krönikor