You are currently viewing Från världens bästa stad till flygplan och Nirvana

Från världens bästa stad till flygplan och Nirvana

Vancouver hamnar oftast högst upp på listan över städer med bäst livskvalitet. Jag är inte förvånad, denna stad har allt. En vacker skyline, belägen precis vid havet, stora grönområden och skidåkning i världsklass, endast en kort bilresa från de centrala delarna. Vad gör man i Vancouver? Varför inte utforska staden per cykel. Vi hyrde cykel och cyklade runt den stora parken Stanley Park. Här på 400 hektar cyklar du utmed vattnet med strålande utsikt över bergen, badar och kanske besöker det största akvariet i Kanada. Ta en tur upp till Whistler och besök Whistler Village där OS hölls 2010. Eller, om du vågar, vandra ut på den kända hängbron Capilano. Ett annat tips är att ta färjan till Vancouver Island. Har du tur så följer delfiner troget med färjan under färden, det kan vara upp till flera hundra.

Efter en vecka i Vancouver tog vi tåget till Seattle, Amtrak Cascades. Rutten startar i Vancouver och fortsätter till Seattle, Portland och Eugene i Oregon. Det går inte i överljudsfart precis men du åker utmed havet och vi såg bland annat en koloni av ett 30-tal vithövdade havsörnar. Väl framme i Seattle hyrde vi bil och körde till Everett strax utanför staden…för att? Ni som är flygintresserade, liksom jag, känner säkert till att Boeingfabriken ligger där. Världens största byggnad mätt i volym och här produceras bland annat Boeing 777 och den nya Boeing 787 Dreamliner. Under rundturen får man se hela processen från ax till limpa och jag hade turen att se en helt ”nyfödd” Dreamliner målad i KLM’s färger som precis skulle flyga hem till sin bas i Amsterdam. Boka turen i förväg och missa inte shopen som är ett mecka för alla flygnördar.

Seattle i sig är väl värt ett besök och missa inte att åka upp i The Space Needle, det berömda utsiktstornet, den invigdes i samband med världsutställning 1962 och är 184 meter högt. Seattle var från början ett center för träindustrin men är numer ett högteknologiskt center där bl a Amazon grundades och inte minst staden där Bill Gates föddes. När man skriver om Seattle får man inte glömma att det är en musikstad av rang. Här byggde Ray Charles och Quincy Jones sina karriärer och Jimi Hendrix föddes. Dessutom grundades band som Nirvana, Pearl Jam och Foo Fighters i staden. Så oavsett om man är flyg- eller musikintresserad är Seattle ett lämpligt resmål. Nu ska vi fortsätta söderut genom Redwoodskogar mot San Francisco men tyvärr tog utrymmet slut så fortsättning följer i nästa nummer. Själv åker jag till Mauritius på sportlovet så det blir en liten krönika om denna paradisö också så småningom.

Camilla Tipsar:
www.tourismvancouver.com
www.futureofflight.org

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 02 – 2019

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]