USAs mest kända vinområde

Den första druvan planterades 1769 i San Diego av Padre Junipero Serra och han var som de flesta som startade vinodlingar på den tiden, en franciskanermunk. Druvan hette Mission och odlades i området fram till år 1850.
I övrigt produceras vin på i princip alla världens vanliga druvor som till exempel de blå druvorna Cabernet Sauvignon, Shiraz och Pinot Noir samt de gröna Chardonnay och Riesling. Generellt kan sägas att vin görs på de flesta druvor och av de flesta typer i Kalifornien.

Det finns fem större regioner i detta vinland och de delas upp i följande; North Coast (med Mendocino, Sonoma och Napa som de mest kända distrikten), Central Coast (med bland andra distrikten Livermore, Santa Cruz, Paso Robles och Santa Maria Valley), South Coast, Central Valley och Sierra Foothills uppe i Sierra Nevada, nordöst om San Francisco.

Napa Valley är det mest kända vinområdet i Kalifornien. Vingården Spring Mountain ligger i detta område och är mest känd för oss svenskar som Falcon Crest. I Napadalens nedre del ligger San Francisco och där sveper en kylig dimma in med jämna mellanrum. I denna del av Napa är det idealiskt att odla den kända druvan Pinot Noir samt Chardonnay. I det mellersta, något varmare området växer druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Den kaliforniska specialiteten Zinfandel hör däremot hemma i den varmare övre delen av dalen. Zinfandel druvan har gjort stor succé i Sverige med sin lite söta karaktär. Mycket av druvan Chardonnay är ekfatslagrad i området vilket gör att den får en annan karaktär än i Europa.
Robert Mondavi, med tidigare hemvist i Napa Valley, var en av USAs mest kända vinpersonligheter genom tiderna. Han bidrog i hög grad till att sprida de kaliforniska vinernas rykte i världen. Han dog 2008 men han viner lever kvar fortfarande och har väldigt hög klass.

Sonoma Valley som kallas för Napas lillebror är kanske lite kaxigare men också lite ”bonnigare”. Här är klimatet annorlunda och det går att odla i många olika jordtyper. I Sonoma finns ett flertal gårdar med biodynamisk odling och hållbar produktion. Här odlas även Zinfandel druvan och måste man välja så välj vinet från Sonoma i stället för Napa. Druvan härifrån ger bättre smak och ett kraftigare vin. Kalifornien är helt klart en spelare att räkna med på vinkartan och vi kommer få njuta av viner från området under många år framöver.
 

 
Tidigare publicerat i Affärsstaden 02 – 2019

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand 
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor