You are currently viewing Med hela världen som arbetsplats
Våra anställda, som alla är från Filippinerna, har en stor kompetens inom programmering – och bygger mjukvara åt våra svenska kunder, berättar Sven Miller. Foto: Björn Lisinski

Med hela världen som arbetsplats

Socialt tänk och att bygga hållbart är nyckelord för Sven Millers företag på Filippinerna. Norrköpingsbon ser tre stora fördelar med att etablera sig i det asiatiska landet.
-Både språket, det kulturella och tidszonen är positivt, framhåller han.

Med hela världen som arbetsplats har Sven Miller arbetat med utveckling i många olika länder och haft utvecklingsteam i alla de vanliga länderna. Han har över 25 års erfarenhet – innehållande konsultuppdrag åt bland annat amerikanska försvaret och Microsoft.
-Jag upptäckte en brist i branschen, där många som jobbar med utvecklingsprojekt stoltserar med att jobba agilt. Projekt kännetecknas ju av en tydlig start och ett tydligt slut, medan agilt arbete handlar om cykler utan tydligt slutdatum. Jag hävdar att man inte kan vara båda delarna samtidigt, menar han.
2016 startade Sven sitt eget företag Miller Development – och valde att förlägga det på Filippinerna.
-Våra anställda, som alla är därifrån, har en stor kompetens inom programmering – och bygger mjukvara åt våra svenska kunder, berättar Sven.
Han framhåller att det finns flera stora fördelar för svenska bolag att etablera det just på den asiatiska ögruppen omgärdat av Sydkinesiska havet och Filippinska sjön:

  • Språket
    -De pratar nog nästan bäst engelska i världen, säger Sven med ett skratt. Det är en stor fördel och förutsättning att kunna förstå varandra.
  • Kulturen
    -Kommunikation är A och O för att lyckas. I vissa länder – som exempelvis Indien och Kina – har invånarna en tendens att säga ja till allting. Även om de inte förstår vad man menar. På Filippinerna finns inte detta problem, utan de svarar ärligt på frågan. Det krävs mindre specialkulturell kompetens för att lyckas där som svensk i jämförelse mot i många andra nationer.
  • Tidszonen
    -Landet ligger i en mycket attraktiv tidzon. Under sommartid är de sex timmar före oss, samtidigt som de ofta börjar jobba två-tre timmar senare. Det innebär att vi kan hålla kontakten med våra anställda ända fram till lunchtid. Det blir en väl fungerande överlappning.

Ett normalt, pandemifritt år, brukar Sven resa till kontoret i den lilla orten Dumaguete ungefär tre gånger.
Annars är det kontorschefen som framför allt håller ställningarna.
-Honom har jag känt ända sedan 2008 och har ett stort förtroende för. Vi har också en tät kontakt med varandra.
På vilket sätt tar ni ett stort socialt ansvar för er personal – som i dag är uppe i ett 50-tal?
-På flera olika sätt. Vi har exempelvis placerat vårt kontor på en mindre ort i stället för i huvudstaden Manilla, som det mesta kretsar kring där. Det innebär att om man vill jobba på ett IT-företag inte måste flytta till Manilla.

Han fortsätter:
-På Filippinerna finns inte samma sociala nätverk som vi är vana vid i Sverige. Vi har sett till att ge dem en helt annan trygghet – med heltidsanställning, sjukförsäkring och räntefria lån till personalen. Dessutom ger vi bland annat dem möjlighet till träning och har alltid färsk frukt på kontoret.

Vilken är er huvudmålgrupp vad gäller kunder?
-Alla typer av bolag som har behov av att rekrytera utvecklingskompetens. Vi rekryterar programmerare, som det är en bristvara på i Sverige, och säljer programmeringstjänster. För tillfället bearbetar vi enbart den svenskar marknaden. Övervikten ligger på bolag kring Stockholmsområdet – men i Östergötland finns kunder både i Norrköping och Linköping.

Ni har varit verksamma i fem år – vad säger du om utvecklingen hittills?
-Att den varit framgångsrik och att vi valt att växa på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Att vi har en otroligt låg personalomsättning visar att vi tar hand om vår personal. Det finns ingen seriös prognos som säger annat än att vi kommer fortsätta växa. Det här är en bransch där trenden pekar uppåt.
Under året planeras att expandera ytterligare i landet – genom att öppna kontor i två andra städer: Bacolod city och Ormoc city.

Hur ovanligt är ditt sätt att arbeta?
-Vi hävdar att vårt upplägg är helt unikt när det gäller sättet vi paketerar vårt erbjudande. Våra kunder får en provtid på tre månader med garanti på att få pengarna tillbaka om de inte blir nöjda. Hittills är det ingen som valt att utnyttja den möjligheten.

Något som sticker ut är också att de valt att placera verksamheten i ett land utifrån en objektiv bedömning.
– Andra offshorebolag väljer ofta land på grund av att man redan har en etablerad relation med landet. Men vi valde land där vi tycker att man lättast kan lyckas. Vi föredrar att gå vår egen väg och inte trampa i invanda, gamla fotspår, säger Sven Miller.

Det här är Miller Development

Startade: 2016 i Norrköping.
Produkt/bransch: Erbjuder självständiga, agila utvecklingsteam till svenska företag. Deras utvecklare i Filippinerna besitter spetskompetens inom programmering, kvalitetssäkring och agil systemutveckling.
Antal anställda: Ett 50-tal på Filippinerna. Ägaren Sven Miller arbetar i Norrköping, samt en anställd i Linköping.
Omsättning: Cirka 10 miljoner kronor.

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #6 2021