You are currently viewing Tim är Sveriges yngsta stenhuggarmästare!
Tim är Sveriges yngsta stenhuggarmästare!

Tim är Sveriges yngsta stenhuggarmästare!

Tim Ericsson är fjärde generationen stenhuggare inom familjeföretaget Borghamns Stenförädling AB i Vadstena kommun.

– Vi är ett traditionellt företag där hantverkskunskapen är grunden för verksamheten, men där även kompetensen inom modern teknik och ett hållbart synsätt är lika viktigt, säger Tim Ericsson.

Vägen till att bli stenhuggarmästare har gått i två etapper. Först klarade Tim av gesällprovet, där han med handverktyg formade ett 15 kilo tungt ekollon ur ett marmorblock. Därefter har han gått Mästarutbildningen, en teoretisk utbildning som Sveriges Hantverksråd driver tillsammans med Folkhögskolan i Leksand.

– Utbildningen ger nyttig kunskap att ha med sig som företagare i stenhuggarbranschen. Dessutom har jag med råge klarat av kravet på minst 10 000 timmar arbetserfarenhet som stenhuggare.

Nu har Tim Ericsson fått det efterlängtade beskedet från Sveriges Hantverksråd, att han blivit godkänd stenhuggarmästare.

– Tim Ericsson är den yngsta i stenhuggarbranschen som tilldelats mästarbrev, vad jag kan se i datasystemet där vi registrerar mästarbrev sedan 1990. Han är definitivt den yngsta i dag aktiva stenhuggarmästaren, säger Anne Palm, Sveriges Hantverksråd, och tillägger:

– Jättekul med någon yngre som blir stenhuggarmästare. Oftast är det lite äldre som tar mästarbrev i det här hantverksyrket. Att någon tilldelas mästarbrev är inte vanligt över huvud taget. Det händer ungefär vartannat år. Tim är den nionde personen som nu finns med i registret över aktiva stenhuggarmästare.

Bland de över 100 medlemsföretagen i Sveriges Stenindustriförbund är det endast ett företag som har fler än en stenhuggarmästare, nämligen Borghamns Stenförädling. Förutom Tim har hans pappa Mats-Ola Ericsson och likaså medarbetaren Roger Larsson den allra högsta klassificeringen.

– Det ligger en yrkesstolthet i att vara stenhuggarmästare. En kvalitetsstämpel med yrkesheder, säger Tim Ericsson, som för yrkeskunnandet vidare inom familjen.

 

För ytterligare information, kontakta: Tim Ericsson, Borghamns Stenförädling AB

Tel: 0143-201 74, mobil: 070-642 01 28

E-post: tim@borghamns-stenforadling.se

 

Om Borghamns Stenförädling AB

Borghamns Stenförädling grundades 1951 av Oskar Ericsson och sonen Ola Ericsson. Familjeföretaget ägs och drivs i dag av tredje generationen, Mats-Ola Ericsson. Företaget har 13 anställda och omsätter ca 20 miljoner kronor. Huvudkontor och produktion ligger i Borghamn, Vadstena kommun. Produktionen är inriktad på bearbetning och förädling av Borghamnskalksten och Kolmårdsmarmor. Företaget producerar byggnadssten för exempelvis golv, trappor och fönsterbänkar. Specialiteten är stendetaljer vid restaurering av gamla byggnader.

 

Mer info på www.borghamns-stenforadling.se