You are currently viewing Yxbacken – inte bara skidåkning
Yxbacken – en anläggning med framtidsplaner. Foto: Mirjam Lindahl.

Yxbacken – inte bara skidåkning

Östergötland är i många fall förknippat med slätt, vidsträckta fält och åkrar. Men i Åby strax utanför Norrköping ser naturen lite annorlunda ut. Här är det mer kuperat och här ligger Yxbacken, hemmabacke för Norrköpings Skidklubb – NSK.
Det var här som en tioårig Pernilla Wiberg en gång började träna utförsåkning och härifrån som hon tog steget vidare till världscupens startlistor och prispallar. Och än idag är NSK hennes hemmaklubb, som hon värnar om. Inte minst genom det stipendium som bär hennes namn och som delas ut till lovande talanger.

– NSK är en av landets äldsta skidklubbar med sina 125 år och är dessutom en av få föreningar som själva äger och driver sin anläggning, berättar Jennifer Grändås, som är inne på sin tredje säsong som ordförande i föreningen. Yxbacken har också en ordentlig fallhöjd på 107 meter, vilket är mycket bra jämfört med andra skidanläggningar i södra Sverige. Vi har tre liftar och flera backar med grön till svart pist. Vi har också skiduthyrning, skidverkstad och ett café som är öppet under vintersäsongerna.

Friluftsfrämjandet arrangerar varje år skidskola i backen och Jennifer berättar om arbetet med att sprida snöglädje bland barn och unga.
– Vi var, som första klubb i Sverige, delaktiga i Svenska skidförbundets satsning ”Alla på snö”, vilket startade som ett pilotprojekt hösten 2008 och där barn och ungdomar fick pröva och upptäcka olika sätt att glida på snö. Ett projekt som växte enormt, som nu arrangeras i 52 av landets kommuner och i år dessutom vann första pris i det internationella skidförbundets tävling “FIS SnowKidz Award 2020”. Ett jättehäftigt projekt som vi är otroligt stolta och glada över att ha fått vara en del av, säger Jennifer.

NSK har cirka 500 medlemmar, varav många är aktivt tränande ungdomar. Precis som från starten drivs verksamheten nästan uteslutande på ideell basis av medlemmarna själva och intäkterna kommer i huvudsak från liftkortsförsäljningen, serveringen och medlemsavgifterna.
Men NSK är inte bara vintersport. Klubben driver också verksamhet i Yxbacken cykelpark med möjlighet att utöva downhill mountainbiking. En fartfylld upplevelse för den äventyrslystne.
– Naturen runt backen är otroligt vacker under alla årstider, säger Jennifer. Och det känns naturligt att ta tillvara på allt det fina även när snön försvinner. Vi har ett antal cykelleder i olika svårighetsgrad, från nybörjarvänliga till riktigt avancerade.
Dessutom, berättar hon, är Ågelsjö-området ett underbart friluftsområde med flera vandringsleder och rastplatser där man kan njuta av naturen året om. Ta långa promenader, grilla korv, springa en runda eller plocka svamp.
– Sommartid utnyttjar många backens lutning för intervallträning. En del använder utegymmet och andra kör grass skii, grässlalom. Jättekul för den som älskar utförsåkning. Sporten inte så stor i Sverige, inte än i alla fall. Men den kommer säkert att öka. Vår grass- skiisektion är på stark frammarsch och röner stora framgångar i världscupen, berättar Jennifer

Att se potentialen i anläggningen och i området och ständigt utveckla, är ett stort och viktigt uppdrag. Just nu pågår ett omfattande förbättringsarbete i samarbete med Norrköpings kommun och Trafikverket, där schaktmassor från bygget av ostlänken tas tillvara för att fylla ut ojämnheter och gropar i backen.
– På så sätt slipper vi fylla ut med konstsnö som vi behövt göra tidigare år, säger Jennifer och berättar att det kommer medföra miljövinster i form av minskad användning av bland annat el och vatten till snökanonerna och diesel till pistmaskinerna. Och förstås betydligt färre arbetstimmar för medlemmarna. Det passar väl in i vårt miljötänk och känns mycket bra.
Under höstens arbete i den stora backen har man också anpassat liftanläggningen för ökad användarvänlighet och för att kunna utnyttja liftarna maximalt, med avstigning till samtliga nedfarter. Under barmarksäsongen 2021 är det sedan Familjebackens och FunParkens tur att få jämnas till.

Jennifer, som tillsammans med familjen älskar att åka skidor ser fram emot att det ska bli lite kallare, så att man kan dra igång snökanonerna och starta säsongen.
– Efter förra årets snöfattiga vinter är vi mer än peppade, säger hon. Men det är mycket som ska stämma för att det ska fungera och bli bra snö. Det hänger inte bara på temperaturen som ska ha legat under noll under minst sju dygn, luftfuktigheten spelar också en stor roll.
I framtiden hoppas Jennifer att fler ska upptäcka Yxbacken, inte bara som skidanläggning även om hon förstås brinner för skidsporten, utan även allt det andra som friluftsområdet runt backen har att erbjuda. Hela året om.
– Vi hoppas förstås kunna rusta upp serveringen och så småningom, om det finns möjlighet hålla den öppen även sommartid för de som vill ta en fika eller en lunch i samband med en utflykt, promenad eller träning. Det finns fina längdspår som vi vill göra mer av och området är perfekt för terränglopp. Inte minst sådana där lortiga. Lera har vi gott om, iallafall just nu, skrattar hon.

Vad är det speciella med Yxbacken, undrar jag, och svaret kommer snabbt och utan tvekan.
– När man står uppe på toppen och ser ut över Bråviken, den häftiga naturen och havet – det är oslagbart både sommar och vintertid, bedyrar Jennifer. Kom och se själv!

 

 

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl