You are currently viewing Nano Textile Solutions – Smarta hållbara textilier passar alla
Målgrupperna är inte bara producerande företag och designvarumärken inom kläder – utan även skoindustrin, berättar Nano Textile Solutions grundare och ägare Sam Issa. Foto: Björn Lisinski

Nano Textile Solutions – Smarta hållbara textilier passar alla

Minns ni de klassiska science fiction-filmerna ”Tillbaka till framtiden” med Michael J Fox? Därifrån hämtade Sam Issa, från Linköping, inspiration då han slug som en räv uppfann en nanoteknologilösning för textilindustrin – som nyligen vann Sveriges största innovationspris.

Med en revolutionerande teknik hjälper Nano Textile Solutions design- och textilproducerande företag att möta marknadens efterfrågan – med minsta möjliga negativa miljöpåverkan.
Teknologin utmanar de traditionella produktionssätten och möjliggör att en enskild produkt blir kompatibel med flera olika storlekar.
– Det är en dynamisk, adaptiv textilteknik, där komponenter sys in i storleksjusterande punkter på respektive plagg. Vi jobbar ungefär som en skräddare – med skillnaden att detta görs digitalt för en industrialiserad process i stor skala, där det räcker med ett knapptryck. Varje plagg kan enkelt justeras mellan tre olika storlekar – exempelvis Small, Medium och Large. Konsumenterna kan därför anpassa sig till exakt kroppsstorlek för en längre produktanvändning. På så sätt främjar vår teknologi nya cirkulära affärsmodeller, berättaren grundaren och ägaren Sam Issa.

Något som också uppmärksammats stort – då han fick ta emot SKAPA-priset, Sveriges största innovationspris.
– Det är verkligen en stor ära och bekräftelse på att vi har presterat något bra. Jag har lagt ned hela min själ och mitt hjärta med tusentals timmars arbete och är både glad och stolt över den här belöningen, framhåller Sam.

Eftersom tekniken inte fanns någon annanstans i världen ansökte och fick Nano Textile patent på den i Sverige.
– Nu har vi även ansökt om ett internationellt patent, så att vi kan skala upp och bygga upp företaget globalt. De stora marknaderna finns i Europa, Asien och USA. Vårt mål är att bli en så kallad unicorn – det vill säga värderas till en miljard dollar.

Sam är uppvuxen i skräddarfamilj, med en mamma arbetande som sömmerska i Linköping och en morbror som driver ett skrädderi i centrala Stockholm.
– Jag har jobbat en hel del hos min morbror och lärt mig en massa om skrädderi – och har även varit först säljare och sedan butikschef i en klädbutik. Därefter studerade jag mode- och kläddesign i italienska Milano i två år. Där lärde jag mig hela värdekedjan, hur man bygger en kollektion, om olika fibermaterial och hur man syr upp.

Men han är också inte minst en entreprenör – efter studierna fick Sam en tjänst som varumärkesansvarig för italienska klädmärken i hela Norden. Han pluggade också företagsekonomi hemma i Linköping.
– Genom alla mina erfarenheter, där jag upptäckt hur mycket kläder som dels måste sys om hos en skräddare för att de inte passar och dels bara används en kort tid kom jag på idéen att optimera produkterna med en ny teknik. När det gäller att bara trycka på en knapp som snabbt ändrar storlek hämtade jag inspiration från de klassiska science fiction-filmerna ”Tillbaka till framtiden”. Minns att jag tyckte det var väldigt häftigt när jag växte upp och kul att kunna använda sig av den idén.
Målgrupperna är inte bara producerande företag och designvarumärken inom kläder – utan också skoindustrin.

Där har företaget ingått ett samarbete med Hööks – Skandinaviens ledande företag inom hästsport med ett stort sortiment för ryttare, häst och hund.
– Vi håller på att ta fram en ridstövel, med möjlighet att justera vadskaftet på varje storlek. Där kan ju det ju skilja mycket mellan olika personer. Hööks kommer till en början att äga marknaden på detta i Norden. Men vi ska åka till världens största mässa för hästsport i februari, som äger rum i tyska Köln, för att visa upp produkten för internationella märkestillverkare.

Nano Textile är också på gång med ett samarbete med PVH i holländska Amsterdam – som äger bland annat Calvin Klein och Tommy Hilfiger vad gäller modekläder och kanadensiska True Hockey, som tillverkar skridskor.
– När det gäller skridskor har vi utvecklat ett koncept som framför allt riktar sig till barn, som inte kan knyta snörena på sina skridskor själva. Där kan man ställa in en perfekt passform och sedan öppna och stänga med en dragkedja i stället.

Med hjälp av LEAD började Sam bygga upp sitt företag från scratch under 2017/18 och har fått hjälp med finansieringen av investerare. I dagsläget är de totalt sex anställda i Linköping och Borås (där textilhögskolan finns).
– Intresset är stort. I vår första investeringsrunda siktade vi på att få in fem miljoner kronor av investerare, men där blev vi övertecknade, avslutar Sam Issa med ett leende.

Det här är Nano Textile Solutions AB

Startade: 2019 i Linköping.
Produkt/bransch: Har skapat en nanoteknologilösning för en hållbar och cirkulär textilindustri. Genom smarta textiler kan storlekar anpassas till användaren för att ge den perfekta passformen.
Antal anställda: 6 – i Linköping och i Borås (där textilhögskolan finns).
Prisbelönt: Företaget vann under hösten SKAPA-priset, som är Sveriges största innovationspris – med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Vinnaren av huvudpriset tilldelas 200 000 kr.

Fördelar med tekniken

  • Materialresurseffektivitet
  • Produktionsoptimering
  • Minimering av produktionskostnader
  • Minskning av överproduktion och avfall
  • Hållbar konsumtion
  • Nya cirkulära affärsmodeller

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski


Tidigare publicerat i Affärsstaden #11 2022