Låt oss semestra hemma

Låt oss semestra hemma

Med inställda flyg och stängda gränser får vi rikta oss in på en ”hemester” den här sommaren.
Då är det läge att upptäcka ännu mer i vårt eget land – och län.
Kanske hittar du i vår lista några nya favoritmål i Östergötland att besöka – men kolla för säkerhets skull på respektive hemsida för att se hur det påverkas av covid-19.

Har du fått din resa utomlands inställd i sommar?
Det är du i så fall långt från ensam om – då spridningen av coronaviruset medfört stränga reserestriktioner över hela världen.
Därför är de ”hemester” som gäller för de allra flesta av oss.
Det kan ofta vara lätt att bli lite hemmablind vad som finns att upptäcka och aktivera sig med i sitt eget län – därför har vi kollat närmare på vad du kan se och göra just i Östergötland:

 

Albackens Trädgårdskafferi

www.albacken.net

Den här restaurangen och kaféet i Mjölby liknar inget annat. Här finns en annorlunda meny, närodlade produkter, växter och utvalda interiörprodukter.
Det arrangeras också olika aktiviteter – som musikquiz, mordgåta, måla akvarell, tillverka smycken, en tävling inspirerad av SVT-programmet ”Doobidoo”, hästupplevelser med mera.

 

Billbäcks Plantskola

www.billbacks.se

Trädgårdsbutiken och restaurang Villa Flora i Svärtinge är ett besöksmål för alla åldrar. Här erbjuds ett välsorterat växtsortiment i en av Östergötlands vackraste trädgårdar. Detta är också en uppskattad plats för företagsevent, bröllop och fest.
Trädodlingen från 1959 är kvalitetsmärkt och utgör grunden för verksamheten. Deras specialitet är att förädla ett sortiment som är levnadskraftigt i skandinaviskt klimat.
Äppleodlingen skänker varje höst både frukt och läskande dryck med smak av Östergötland. Odlingen bär Svenskt sigill Klimatcertifierad. Produkterna säljs både på plats som till matbutiker, restauranger, samt hotell över Sverige.

 

Bergs slussar, Linköping

www.visitlinkoping.se/gotakanal

Göta kanals största attraktion är Bergs slussar, en mil nordväst från Linköping. Under sommaren passerar tusentals båtar och det är verkligen ett skådespel att se hur vattenmassorna strömmar i slussarna.
Den fantastiska slusstrappan Carl Johan, med sina sju sammankopplade slussar höjer eller sänker båtarna hela 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn och slusstrappan är även Göta kanals längsta. I Berg finns ytterligare två dubbelslussar, Oscars sluss och Bergs sluss. Totalt lyfts båtarna 29,1 meter.
Här går det även att ta ett bad, äta på någon av de mysiga restaurangerna Fröken Jenny´s Café & Restaurang och Kanalkrogen Delimo – eller varför inte ta en runda äventyrsgolf längs kanalen?

 

Brunneby Musteri & Gårdsbutik

www.brunnebymusteri.se

Alldeles utanför Borensberg började lantbrukaren och entreprenören Carl-Gösta Kjellin pressa äpplen på Brunneby gård 1941. I dag har familjeföretaget förädlat frukt och bär i mer än 70 år. De älskar mathantverk och äkta klassiker – men tar ändå ständigt fram nya och spännande produkter.
I gårdsbutiken finns ett eget sortiment av över 100 olika produkter – som cider, saft, juice, sylt och marmelad. Men också ett stort utbud av lokalproducerade delikatesser. På övervåningen ligger Restaurang Bettina.
I den fina miljön nära Göta Kanal går det också att hänga med på en guidning om gården, kyrkan och musteriet.

 

Domkyrkan i Linköping

www.svenskakyrkan.se/linkoping/domkyrkoforsamlingen

Sveriges näst äldsta kyrkobyggnad efter Uppsala domkyrka invigdes under 1100-talet och är 106 meter hög. Väl värt ett besök.

 

Flygvapenmuseum i Malmslätt, Linköping

www.flygvapenmuseum.se

Ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Museet lockade över 170 000 besökare under 2017 och vann 2011 utmärkelsen Årets museum av svenska ICOM (International Council of Museums) och Riksförbundet Sveriges museer.
I museets utställningar kan du botanisera i en unik samling militärflygplan och andra föremål med koppling till flygets hundraåriga historia. Eller så kan du kliva rakt in i tidstypiska svenska hem från andra halvan av förra seklet i den stora utställningen om kalla kriget. En tid när hela världen bävade inför ett krig som aldrig bröt ut.
På museets bottenvåning vilar DC-3:an, ett spaningsflygplan med en mycket speciell historia. Det nedskjutna spaningsflygplanet bärgades efter 50 år på havsbottnen. Nu ser du det i en suggestiv och tankeväckande utställning om politiskt spel och de anhörigas mångåriga sökande efter sanningen.

 

Gamla Linköping

www.gamlalinkoping.info

Friluftsmuseet Gamla Linköping är ett av Östergötlands största besöksmål och Sveriges sjunde mest besökta museum – med närmare 450 000 besökare varje år. Här blir historien levande och du kan uppleva stad, land och skog som det var för hundra år sedan.
Museiområdet har fri entré och nästan alla aktiviteter är gratis. Däremot tas en avgift i samband med vissa evenemang och för vissa aktiviteter – som exempelvis Fenomenmagasinet (roliga experiment för barn i alla åldrar), häst och vagn och tuff-tuff-tåg. Det sistnämnda går även runt i närliggande Valla med Linköpings största lekpark Lill-Valla.
Där finns tre olika lekområden och gott om grönytor och platser där man kan sola, grilla och äta matsäck. I lekparkens smådjursanläggning bor höns och kaniner av gamla lantraser. I hagarna runt omkring betar getter och hästar och det finns ett par dammar med olika fåglar.

 

Kolmårdens djurpark

www.kolmarden.com

Med en yta på 1,75 kvadratkilometer är det inte bara Nordens största, utan även en av världens största djurparker.
Den är belägen 18 km nordost om Norrköping vid Bråvikens norra strand – omkring 100 meter över havet. Antalet djurarter ligger på cirka 80 olika, varav flera är utrotningshotade och ingår i både svenska och internationella bevarandeprogram.
Med över 700 000 besökare varje sommar är den en av Sveriges största semesterdestinationer – med eget resorthotell, Safarilinbana, delfinshow, flera berg- och dalbanor och temaparken Bamses värld.

 

Motala motormuseum

www.motormuseum.se

Öppnade 1995 och basen i utställningarna utgörs av grundaren Jan-Ove Bolls privata samling. Museet har cirka 180 000 besökare årligen.
Den 2 000 kvadratmeter stora utställningsytan är fylld till brädden med bilar, motorcyklar, mopeder, maskiner och apparaturer. Tyngdpunkten ligger på 1950- och 60-talen. Museet har uppbyggda miljöer som förstärker upplevelsen. Nostalgifaktorn är hög. Det finns cirka 250 fordon och en stor radiosamling, med cirka 300 apparater. I lokalerna finns även ett fotomuseum.

 

Naturum, Tåkern

www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturum-takern.html

Vid fåglarnas sjö ligger Naturum Tåkern, en port till naturen och kulturen i Tåkernbygden. “Sveriges vassaste naturum” är en unik byggnad, ritad av Wingårdhs arkitekter och helt klädd av vass. Det kostar inget att ta del av utställningarna och anläggningarna.
Här erbjuds ett program av guidningar, fågelskådning, temadagar och föredrag. Utanför Naturum finns vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och en naturlekplats.

 

Omberg

https://www.upplevvadstena.se/omberg.htm

Omberg är landets artrikaste skogslandskap med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ned mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är bara några av dem.
Du kan njuta av den fantastiska utsikten från Hjässan – Ombergs högsta punkt 262,8 meter över havet och 174,7 meter över Vättern – och promenera på flera olika vandringsleder i underbart fin miljö.
Ekoparkscentrum Omberg vid Stolplycke är en bra utgångspunkt för besöket i ekoparken. Naturstigar, vandringsleder och guidade natur- och kulturvandringar utgår därifrån.

 

Reijmyre Glasbruk, Finspångs kommun

www.reijmyre.se

Reijmyre Glasbruk grundades 1810 och är Sveriges näst äldsta glasbruk som fortfarande är i drift. Det ligger i Skedevi socken i Finspångs kommun.
Här säljs allt från fat, kannor och karaffer till ljusstakar, serviser, skålar och vaser i glas.
Det går att båda göra ett besök i glasbruket för att uppleva glasblåsning, samt fynda i fabriksbutiken.

 

Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

www.visitostergotland.se/sv/vadstena/141848/Sancta-Birgitta-Klostermuseum-Vadstena/

Huset som nu inrymmer Klostermuseet var från början ett kungligt palats från 1260 och som blev kloster vid 1300-talets slut. Museet berättar om klosterområdets byggnader, livet i palatset och klostret samt om Sancta Birgittas liv och gärning.
Under ett besök i Vadstena finns även andra sevärdheter som Vadstena Klosterkyrka och Vadstena slott.
Eller varför inte ta en sväng i den lilla stadens mysiga centrum och längs Vätterns strand?

 

Smultronstället, Söderköping

www.smultronstallet.se

Glassrestaurangen längs Göta Kanal i Söderköping har sedan starten 1982 serverat sina gäster otaliga lass av fantasifulla glasskreationer.
Det finns 150 sittplatser och menyn består av 60 egenkomponerade uppläggningar. De säljer cirka 75 000 liter glass och servar runt 180 000 gäster årligen.
Mycket inspiration till nya glassar hämtas från glassens hemland – Italien. Idé till en ny glass kan man få även på andra sätt. Trender inom film, mat och leksaker kan vara en utgångspunkt. Sedan låter man bara fantasin flöda.

 

Trollegater naturreservat

www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturreservat/trollegater-naturreservat.html

Trollegater, åtta kilometer väster om Rimforsa, är en av Sveriges största urbergsgrottor. I grottan finns ett system av gångar som är nära hundra meter långt. Grottan ligger i södra Östergötland där antalet urbergsgrottor är fler än någon annanstans i Norden. Äventyr och spänning väntar dig som vill utforska.
Förutom stora grottan finns ett antal mindre grottor och hålor att upptäcka. Oöm klädsel och pannlampa eller ficklampa rekommenderas. Hjälm kan också vara bra att ha på sig. Den som vill hålla sig ovan jord kan gå i de långa och breda sprickorna – “gatera”.
Enligt folksägnen från förr bodde det troll i den största av grottorna.

 

Varamobaden, Motala

www.naturkartan.se/sv/motala/varamobadet

Nordens längsta insjöbad har en halvmil lång sandstrand i Vättern och 80 fler soltimmar än i övriga inlandet.
Med en av Sveriges finaste sandstränder, promenadstråk, caféer och restauranger är det en plats som har något för alla. Det långgrunda, rena vattnet ligger skyddat i en vik, har ofta pålandsvindar och blir därför snabbt uppvärmt. I Varamon finns tillgång till tennis- och minigolfbanor, planer för beachvolley och fotboll, lekparker, pensionat, stugbyar, vandrarhem och camping. Det är också perfekt för vindsurfing och kajakpaddling.

 

Visualiseringscenter C, Norrköping

www.visualiseringscenter.se

Visualiseringscenter C är ett konsortium som består av Norrköping Visualisering AB, Cnema, C-Research Linköpings Universitet, Norrköping Science Park och RISE C-Studio. Centret är en mötesplats kring visualisering för forskning, näringsliv, allmänhet och skola. Utgångspunkten ligger i den visualiseringsforskning av världsklass som bedrivs vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.
Science-centret gästas årligen av omkring 100 000 besökare – som bjuds på en häftig upplevelse med ny kunskap. Centret inrymmer utställningar, en Dom (kupolformad biograf för filmer och visningar i 360 °), konferenslokaler, Virtual Reality-arena, restaurang och butik.

 

Text: Joakim Löwing
Bild: Visit Linköping & Co