You are currently viewing En digital entreprenör öppnar dörrarna för framtidens AI-värld!
AI kan på många sätt bidra till att utveckla företag för en bättre effektivitet men även utveckla kundupplevelser med virtuella upplevelser, säger Amer Muhammed som bara ser möjligheter med den nya virtuella verklighet som väntar oss.

En digital entreprenör öppnar dörrarna för framtidens AI-värld!

I framtiden kommer vi att leva utan sjukdomar och vi kan bli upp till 200 år. Dessutom tar vi hand och vår jord bättre än någonsin. Allt det här får vi hjälp med av artificiell intelligens. Detta hävdar experten, entreprenören och förläsaren Amer Mohammed. Den 9 november gästar han innovationsdagen under Innovation week på Flygeln i Norrköping. Vi kan öppna dörren till framtiden och se vad den nya tekniken för med sig och den kommer att beröra oss alla. .

Vad är det du kommer att prata om på Innovation day?
   – Jag kommer att berätta om hur samhället ser ut om tre år framåt och om den nya tekniken som kommer nu och som sprids snabbt. Den kommer påverka allt i våra liv från hur vi lära oss, hur vi får hjälp i vardagen och hur vi får tillgång till kunskap på helt nya sätt. Det som händer nu kommer att demokratisera kunskap på ett sätt som bara varit tillgängligt för de priviligierade förut. Genom ChatGPT som är en chatbot/virtuell assistent för att söka kunskap, kommer vårt sätt för hur vi lär oss förändras för all framtid. Amer berättar hur hans son som spelar fotboll har ett samtal med sin assistent på ChatGPT om olika träningstekniker och hur det låter som ett vanligt samtal där roboten ställer frågor och leder ett samtal. Artificiell intelligens, AI är här för att stanna.

Digitala glasögon för alla
   – Vi kommer även att kunna uppleva saker virtuellt i mycket högre utsträckning. Pratar du med någon så kan du genom dina digitala glasögon få en upp­levelse av att personen sitter bredvid dig på parkbänken. Funderar du på att köpa bil så kan du med tekniken visualisera den i din trädgård i naturlig storlek och i olika färger. Du kan för­flytta ditt med­vetande hur du vill genom glasögonen som har en inbyggd dator som hjälper dig i vardagen. Framtidens virtuella glasögon kommer att vara små och hanterbara och alla kommer att ­kunna ha dem och använda dem. De blir lika självklara som våra mobiltelefoner idag.

Inom sjukvården kan AI hjälpa oss oerhört mycket snabbare med att till exempel ta fram vaccin eller mediciner för olika sjukdomar. En robot kan ersätta en läkare och göra en snabbare och mer träffsäker analys då den har tillgång till en oerhörd mängd mer data och en sådan robot kan även få en patient att känna sig empatiskt bemöt. Genom olika scanningsfunktioner kan vi förutse och bota sjukdomar mycket tidigare vilket gör att vi kan förebygga sjukdomar och därigenom leva längre. Vi kan till och med föryngra vissa celler för att förhindra åldrande. Debatten om problem inom sjukvård och åldringsvård kommer inte att finnas i framtiden då vi kommer att kunna bota sjukdomar på nya och snabbare sätt.

Finns det inga faror med denna
artificiella framtid?
   – Nej det finns det inte. Det är bara att hänga med. Det är faktiskt inget val och om man inte gör det hamnar man utanför. Men denna teknik är som med allt annat, hamnar den i fel händer så kan tekniken användas på helt fel sätt. AI kommer inte att ta bort kriminalitet men den kan bidra till att förstå orsaken till kriminalitet och förebygga en ­kriminell karriär tidigare.

Kan denna utveckling leda till utanförskap för de som inte hänger med?
   – Det kan den förstås men det handlar nog om de som är äldre och som lever kvar i det gamla men även de har viktiga val att göra för att följa med utvecklingen. Dessutom underlättar AI vår vardag så mycket mer. Alla kommer till exempel att kunna ha en egen artificiell assistent som hjälper till med allt från att boka tandläkartid till att byta försäkrings­bolag. Assistenten lärs sig dina livs­mönster och vet till och med när du håller på att bli sjuk.

Assistenten är personlig och följer dig i vardagen och hjälper till med läxläsning och allt praktiskt för att underlätta vardagen. Även komplicerade saker.
Vi behöver inte göra sådant själva i framtiden. Det har vi en egen assisten till. Alla elever kommer att kunna ha en egen ChatGPT och assistent som hjälper till i skolan tex. De flesta kommer att inse nyttan med AI och vilja följa med utvecklingen.

 Vilket sätt kan ett företag ha nytta av AI?
   – AI kan på många sätt bidra till att utveckla företag för en bättre effektivitet men även utveckla kundupplevelser med virtuella upplevelser. Stena Line är en av de kunder som jag hjälpt att utveckla digitalt för att gynna både företag och kund. AI innebär en ban­brytande förändring som kommer att påverka oss mer än vi någonsin upplevt. 

Amer Muhammed ser bara möjlig­heter med den nya virtuella verklighet som väntar oss.

Innovation day arrangeras av East Sweden och genomförs i Norrköping den 9 november. 

Program finns dock för hela veckan.
Se mer Information på: https://innovationweek.eastsweden.se

Text: Susanne Bergman
Foto: Pressbild

Läs tidningen på nätet