You are currently viewing Dörröppnande restaurang går som på en räls
Open New Doors - Jonas och Erika Frost. Foto: Björn Lisinski

Dörröppnande restaurang går som på en räls

Från 1916 till 1973 fungerade byggnaden som tågstation i Sya. Sedan drygt tre år tillbaka huserar där ett helt annat spår som öppnat upp ögonen för många. Paret Erika och Jonas Frost helt veganska restaurang Open New Doors har växt till en succé.

Man kan lugnt påstå att makarna Frosts restaurang – och numera även bageri – ligger i tiden. Paret är själva veganer och de säger att det märks en otrolig skillnad i utbud av växtbaserade alternativ, både i vanliga matbutiker och på restauranger.
Men vad de känner till finns än så länge bara ytterligare ett par kaféer/restauranger i hela Östergötland som erbjuder enbart vegansk (100 procent växtbaserad) mat.
-De största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö ligger ju ofta i framkant och är lite före. Men vi är övertygade om att antalet veganska restauranger och kaféer kommer att öka mer och mer i framtiden, säger Erika Frost.

Hon är uppvuxen i Alingsås och har arbetat 14 år som kock. Först flera år på en gymnasieskola som färdades bland annat på Atlanten.
2014 startade hon sin första egna restaurang under namnet Open New Doors, i småländska Bottnaryd tillsammans med kompisen Li.
-Namnets innebörd är precis som det låter, att våga öppna nya dörrar. Som vegan var jag trött på och lockades inte längre av att laga kötträtter. Jag har egentligen aldrig haft något emot smaken av kött, däremot dödandet av djur och allt negativt det även innebär för vårt klimat.

Vännerna bodde på en gård i Bottnaryd och drev verksamheten som ett sommarkafé i den tillhörande ladugården.
-Intresset var väldigt stort, men fastigheten var lite för stor. Vi öppnade i stället en restaurang med samma namn i Göteborg, som vi skulle ha öppet året runt.
Från det att Erika och Jonas träffades pratade de om att öppna något gemensamt och efter en tid började de aktivt leta efter ett ställe där de kunde bo och bedriva verksamhet på samma plats. Det var då de fann det gamla stationshuset i Sya, utanför Mjölby.

Efter att tågstationen stängdes 1973 har den q-märkta byggnaden från 1916 varit bland annat både restaurang, second hand-butik och på senare tid privat boende.
-Med tanke på att det är q-märkt får man inte ändra något på exteriören, berättar Erika.
Entrévåningen helrenoverades varsamt för att passa verksamheten – det byggdes allt från ett kök till en disk vid ingången och handikappanpassad toalett. På övervåningen alternerar paret och deras 2,5-årige son att bo, kombinerat med ett torp i Normlösa.

Det som var tänkt som en sommarrestaurang 2018 – blev nämligen en sådan succé att de bestämde sig för att sälja verksamheten i Göteborg och enbart fokusera på sin nya skapelse i Sya.
-Vi hade totalt 300 gäster som åt på premiärdagen och fick enormt bra kritik, liksom mycket positivt i lokalpressen. Samtidigt har vi alltid jobbat hårt med att synas på sociala medier.
Bland annat lägger de upp en ny matsedel varje vecka på somrarna, samt varannan eller var tredje vecka på vinterhalvåret på sin Facebooksida.
-Det är viktigt för oss att ständigt komma med nya, spännande rätter – både för våra gäster och kockarna, som får mycket variation och nytänkande, framhåller Erika.

På hemsidan går att läsa: ”I ett stationshus mittemellan Göteborg och Stockholm, där det känns som att tiden stannat upp, hoppas vi att ni ska kunna göra detsamma”.
-För oss är det viktigt att bevara det gamla, att förmedla en känsla av en lång historia. Både renovering, möbler och inredning går i gammal stil. Det kändes också självklart att ha kvar biljett- och postluckorna, som är väldigt charmiga.

Erika och Jonas brinner för att skapa mat från grunden, med ekologiska råvaror i säsong – allra helst från gårdarna i trakten.
-Kryddorna är mycket viktiga, liksom fettet. Det kommer inte naturligt i grönsaker som det gör i kött och det är inget man ska snåla med. Det smakar när det är på riktigt och på riktigt behöver varken betyda smör, grädde eller ost. På riktigt betyder att vi inte tar några genvägar, vi tar den långa vägen.

Trots den härjande pandemin var 2020 det bästa året hittills, med en omsättning på 3,5 miljoner kronor – och den beräknas faktiskt öka med 100 procent i år.
-Vi har varit lite som kameleonter och lyckats ställa om vår verksamhet på ett väldigt bra sätt. Exempelvis körde vi ut mat till Linköping och Mjölby under en period.

Antalet platser i restaurangen är normalt sett 66, men i år har ett 40-tal av dessa kunnat användas med tanke på restriktionerna. Uteserveringen är väldigt stor och klarar cirka 100 gäster.
-Vi har många trogna kunder, som kommer tillbaka och har märkt ett ökat intresse från städerna runtomkring – liksom även turister utifrån som hittat hit. Många av våra gäster är långväga resenärer som svänger av E4:an för att äta något annat än en burgare.

Burgare kan förresten finnas på Open New Doors också – men då förstås i växtbaserad form.
-Många som kommer hit blir förvånade över att en klassisk rätt som Toast Skagen kan smaka lika gott eller kanske ännu bättre när den är vegansk. Både husmanskost och kryddstark mat går bra. Det är roligt att erbjuda rätter som en hel del aldrig ätit förut.
I våras öppnade de även ett bageri i den gamla smedjan intill – som också blivit en succé.

Restaurangen är öppen på lunchtid och eftermiddagen – men ibland arrangeras temakvällar med olika sorters mat.
-Dessutom håller vi i matlagningskurser när pandemin tillåter. Det vore kul att kunna dra i gång dem igen, ler Erika Frost.

Det här är Open New Doors

Startade: 2018 i Syas gamla stationshus.
Produkt/bransch: Restaurang med enbart vegansk mat – 100 procent växtbaserat – och bageri. Restaurangen är öppen onsdagar till och med söndagar, medan bageriet är öppet torsdagar till söndagar.
Antal anställda: Var 18 stycken i somras och cirka 12 under vinterhalvåret. Sedan tillkommer ägarparet Erika och Jonas Frost.
Omsättning: Cirka 3,5 miljoner kronor under 2020 – och beräknas dubbleras till ungefär 7 miljoner kronor i år.

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2021