You are currently viewing Årets företagare ser barkhögen
Econova vann priset Årets företagare i Norrköping.

Årets företagare ser barkhögen

1959 startade hennes farfar och farmor Bengt och Kerstin Andersson företaget. 53 år senare tillhör Econova Skandinaviens största bolag inom trädgårdsmarknaden och utsågs nyligen till Årets företag i Norrköping.
– Det är klart att jag känner en stor stolthet och ära, ler VD:n Jeanette Tretten.

Jeanette Trettens farfar Bengt Andersson var entreprenör och satsade helhjärtat på sitt eget företag som byggde vägar för skogsmaskiner.
Han var också före sin tid när det gäller återvinning.
– Farfar tyckte att det var resursslöseri med alla högar av bark som bara fick ligga kvar i skogen och började kompostera det för användning i jordproduktion. Och det är ju en verksamhet som vi bedriver än i dag. Han var med andra ord väldigt tidigt ute i cirkulärt tänkande, det ordet existerade väl knappt på 1950-talet, säger Jeanette med ett skratt.

Parallellt med att bygga skogsbilvägar började Bengt och hans fru Kerstin – Jeanettes farmor – att tillverka jordbruksprodukter.Där startade resan som lett till att Econova i dag är ett av Skandinaviens största bolag inom trädgårdsmarknaden och dessutom förhållandevis stora vad gäller återvinning.
Genom alla år har företaget varit familjeägt – och Jeanette kom in i bilden under unga år.
– Jag växte upp med kontoret som granne och var förstås mycket där som barn. Min pappa var VD under flera år, även min mamma har jobbat här, liksom pappas bröder. I dag är det jag och min bror, samt tre kusiner till oss, som äger och driver Econova.

Har det alltid varit givet för dig att arbeta i familjeföretaget?
– Känslorna är förstås stora och det har betytt mycket för mig genom åren, men efter att ha varit anställd här mellan 2003 och 2010 ville jag ändå prova något annat. Fram till 2018 var jag marknads- och kommunikationschef för Holmen Skog, vilket var mycket utvecklande och givande för min del. Där fick jag andra kunskaper och erfarenheter att ha med mig, som jag har nytta av nu och i framtiden.

Econova lockade dig tillbaka genom att erbjuda dig rollen som VD – hur är det egentligen att leda dina farföräldrars livsverk?
– Jag lägger väldigt mycket stolthet i det, det är en ära att ges chansen att förvalta arvet vidare. Farfar hade tyvärr gått bort när jag tog över, men farmor levde fortfarande då och var jätteglad både för att det var tredje generationen som leder deras skapelse och för min skull.

Känner du någon extra press just med tanke på att det är dina nära släktingar som har byggt upp företaget?
– Självklart brinner jag för mitt uppdrag och att det ska gå fortsatt bra. Jag har verkligen drivet att jobba med utveckling av människor och organisationer. Sedan är vi många inom familjen som gör det här tillsammans – frånsett min bror och våra tre kusiner arbetar även min man och min svägerska här. Och vi har många duktiga medarbetare som inte ingår i vår släkt, som jag också vill lyfta fram.

Företaget – som 1996 bytte namn till Econova – har vuxit till 140 anställda och en omsättning på cirka 600 miljoner kronor.
Huvudkontoret huserar i Åby och där arbetar ungefär hälften av de anställda.

Efter att koncernen förvärvat Weibull Trädgård 2008 positionerade man sig alltså som en av Skandinaviens ledande aktörer inom trädgård.
– Vi producerar och säljer många olika sorters jordprodukter, ett stort utbud av blom- och grönsaksfröer av märkena Weibull och Hammenhög, samt gräsfröer av Weibull. Den primära marknaden är återförsäljare inom hela Sverige, men med försäljning och kontor även i Danmark och Norge verkar vi på hela den skandinaviska trädgårdsmarknaden.
Deras drygt 20 produktionsplatser är lokaliserade från Älvkarleby i norr till Hässleholm i söder. Av dessa är tre jordfabriker, där de packar jord och jordförbättring för försäljning i butik. Gräs- och portionsfrö packas på två av deras anläggningar, i Åby och i skånska Sösdala.

Econova har även tillverkning av fröer och fröpåsar i Norrköping, e-handelslager och en nystartad återvinning-jordanläggning i Skärlunda.
– ”Se barkhögen” sa min farfar Bengt. Mottot myntades på 70-talet i samband med att de såg möjligheten att använda bark till jordproduktion i stället för att deponera materialet. För mig fångar mottot det ansvar vi har som företag, själva grunden i Econovas verksamhet; att genom ständig utveckling ta vara på jordens resurser, använda dem förnuftigt och återvinna så mycket som möjligt.

Hon fortsätter:
– ”Se barkhögen” fångar även det som utmärker oss som familjeföretag; att vi från generation till generation utvecklar och förvaltar verksamheten, relationerna, affärerna och kunskapen. Under 2020 arbetade vi fram en ny strategi där hållbarhet självklart finns som en röd tråd i allt från vision och värderingar till strategi och prioriteringar. Under det senaste året har vi jobbat med att ta ut strategin i vårt vardagliga arbete. Det är med stor glädje jag kan se att det börjar att ge effekt på många håll i koncernen.

Nyligen utsågs ni till Årets företag på Företagargalan i Norrköping. Vad betyder den utmärkelsen för er?
– Det är väldigt roligt och hedersamt. Precis som när vi 2019 fick pris som Årets energibolag på Näringslivsgalan. Det betyder mycket att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas också, framhåller Jeanette Tretten.

Det här Econova

Startade: 1959 av Bengt och Kerstin Andersson i Norrköping.
Produkt/bransch: Trädgårdsprodukter (jord, fröer och gräsfröer) och återvinning.
Antal anställda: 140, varav 70 i Norrköping.
Omsättning: Cirka 600 miljoner kronor.

Text: Joakim Löwing
Foto: Pressbild

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden #5 2022