You are currently viewing Äggkungarna

Äggkungarna

Efter att ha arbetat 17 år som förman på Linköpings Kontrollhönseri (nuvarande Swedfarm AB) startade KG Pettersson eget inom branschen 1973.
-Det började med att jag fick ta hand om ett överskott på 10 000 kycklingar och arbetade parallellt med den egna firman i Förråd Säteri, Östra Skrukeby, fram till 1979. Eftersom det ökade mer och mer slutade jag den andra tjänsten då, berättar han.
Man kan lugnt påstå att det har hänt en del sedan dess.
– Först sysslade företaget bara med äggproduktion från egna höns, som vi paketerade och levererade vidare. I dag har vi den största packeriverkstaden av ägg i hela Sverige, säger KG.
Huvudkontoret med produktion håller till i Torvinge, Linköping, med totalt 65 anställda.

KG:s Ägg AB äger även 63 procent av Stjärnägg AB – som bildades 2002 under devisen ”lokala äggleverantörer i samverkan”. Stjärnägg ägs också av Thuressons Hönseri, Täljestad Ägg, samt Västkustägg. Äggen kommer från svenska producenter med en spridning över hela landet. Från totalt åtta anläggningar levererar de sina ägg och äggprodukter till kunder inom svensk dagligvaruhandel, servicehandel, samt grossister inom restaurang och storhushåll.
– Vi äger även 50 procent av våra intressebolag Norrlandsägg, Skåneägg och PF Food, förklarar KG.
Dessa har tillsammans 36 anställda, så med KG:s Ägg och Stjärnägg inräknat består personalen av totalt 101 personer.
KG:s Ägg och Stjärnägg hade en omsättning på 944 miljoner kronor under 2018. En siffra som beräknas passera en miljard kronor det här året.
– Numera har det alltså vuxit till en stor livsmedelsindustri. Vi har 14 500 egna värphöns i Förråd Säteri. Men totalt paketerar vi ägg från tre miljoner hönor inom koncernen. För att förstå hur stort det är kan man jämföra med att vi i Sverige totalt har åtta miljoner värphöns, säger Erik Pettersson.

Han är son till grundaren och styrelseordföranden KG och arbetar som VD. Även hans syster Anna Frödin är verksam i bolaget, som ansvarig för kundservice och order. Brodern Anders är passiv delägare.
– I dag äger jag hälften av bolaget, medan mina tre barn tillsammans äger den andra halvan, menar KG.
Allra längst av syskonen har Anna arbetat i familjeföretaget. Frånsett militärtjänstgöring och studier inom internationell försäljning och marknadsföring har Erik alltid varit bolaget troget också.
– Jag började hjälpa till i hönshusen när jag var i tolvårsåldern med att bland annat plocka ägg. Sedan har jag genom åren jobbat med det mesta man kan göra, utan ekonomiansvarig, fram tills jag blev VD för ungefär två år sedan, berättar Erik.
En hel del har blivit automatiserat på senare år – och maskinerna på Torvinge klarar att paketera cirka 120 000 ägg i timmen. De anställda arbetar i skift, så allt är i full gång dygnet runt sju dagar i veckan – frånsett jul- nyårs- och midsommarhelgerna.
– Först kontrolleras alla ägg vi får in. Sedan kontrolleras äggen i packmaskinen. Kameror kollar efter smuts, en speciell del av maskinen identifierar eventuella sprickor, samt kontroll av inre defekter. Därefter trycks gårdens ID-nummer, samt den certifieringsstämpel att äggen uppfyller svensk kvalitetsstandard för ägg. De ungefär sex procent som plockas bort används i stället till äggprodukter inom industrin. Slutligen tvättas äggen vid behov och paketeras i kartonger, innan de skickas vidare med våra fyra lastbilar, förklarar far och son.
Äggen slussas vidare, inte bara i Östergötland – utan runt i Sverige och en del också utomlands.
– Vi levererar faktiskt även till Dubai när det gäller andra länder. Dit skickar vi en container med ungefär 20 pallar varannan vecka. De har nämligen ingen egen livsmedelsproducent där i vår bransch där.

Det kan även hända att de exporterar till Tyskland och Holland vid överskott.
Julen är den tiden på året då trycket är som allra högst – följt av påsk och midsommar.
– Två andra tillfällen som det säljs extra mycket ägg är under januari månad – efter alla nyårslöften, då många vill börja äta nyttigare och ägg har ju egentligen allt utom C-vitamin. Samt också vid skolstarten i augusti, då många bunkrar upp lite extra.
Totalt äter vi svenskar 230 ägg per person per år i snitt och ligger med den siffran ganska högt upp om man jämför mot andra länder.
Men till Mexikos äggätande återstår fortfarande en hel del. Det är något de hoppas skal(l) förbättras…
– Ja, de ligger på 360 ägg per person och år. Vår vision är att det ska passeras, upp till 365 ägg per person. Ett ägg om dagen borde vi kunna klara och i så fall vara den nationaliteten som äter allra mest. Därför har vi startat kampanjen #365 ägg, säger Erik.
De svenska lagarna och reglerna är så hårda i branschen att man utan att vara orolig till och med ska kunna äta råa ägg.
– Hos oss finns exempelvis ingen salmonella eller syntetiska färgmedel för att skapa en gulare gula som i många andra länder, berättar KG och Erik Pettersson.

Det här är KG:s Ägg AB och Stjärnägg

Startade: I januari 1973 i Linköping.
Produkt/bransch: Livsmedelsbranschen med fokus på ägg och äggprodukter.
Antal anställda: 65 i Linköping, sedan tillkommer 36 i intressebolagen Norrlandsägg, Skåne ägg och PF Food.
Omsättning: 944 miljoner kronor under 2018, i år beräknas man överstiga en miljard kronor.

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski