Yoga för stela män

Coronakrisen förväntas inte bara ge skador på ekonomi och samhällen. Den förvänts även skapa försämrad mental hälsa hos oss människor i en orolig tid. Få är besparade att ha känt oro och ångest i tuffa tider, antingen till följd av händelser i den egna mikro-miljön eller som ett resultat av samhällsförsämringar i makromiljön.

FN:s 17 globala mål med nedbrytningar ger en färgglad och orienteringsbar karta för området hållbarhet, som annars kan kännas väl allomfattande. Mål nummer 3 i de globala målen sätter riktning för god hälsa och välbefinnande för oss människor. Enligt undermålet 3.4 ska förebyggande insatser och behandling främja psykisk hälsa och välbefinnande. Det har även gett utslag i att man som arbetsgivare sedan några år har större ansvar för sina medarbetares psykiska hälsa än tidigare.

På mitt yogahus finns en klass för stela män. Jag har förgäves försökt puffa min egen man att delta för att han ska få uppleva hur välgörande det är att jobba med andning, lugn rörelse och mental träning. Jag har även försökt leda honom i meditation under förevändningen att det sedan många år skänkt mig en rymd inombords som gör det lättare att förhålla sig till livets upp- och nedgångar. Meditation kan man nästan lära sig helt över youtube idag, det finns en uppsjö av hjälpsamma meditationslärare och klipp helt kostnadsfritt. Därutöver naturligtvis en uppsjö av bra meditationskurser.

Den kris mänskligheten nu genomgår är skrämmande men också ödmjukande. Vi kan inte styra allt, våra fysiska kroppar är sköra och ett lands politiker har inte mer information att fatta beslut ifrån, än någon annan. Tiden får utvisa vem som hanterade krisen bäst, alla perspektiv invägda.
Yoga, meditation eller annan form av mental träning hade ett stort uppsving redan innan coronakrisen. Nu behövs det storskaligt mer än någonsin. Det är glädjande att många redan tagit det till sig och gjort det till en del av en hållbar livsstil. Ännu mer glädjande att ungdomssporter idag inte bara fokuserar på att få den fysiska kroppen i toppform, utan även arbetar aktivt och regelbundet med mental hälsa. Även olika skolmiljöer tillämpar lämpliga tekniker för att skapa lugn och arbetsro för yngre barn. Proppen har gått ur stigmat kring mental hälsa, både hos kvinnor och mån, viga eller stela.

Är du permitterad på del av tiden eller har tid över i sommar? Fundera starkt på att lära dig meditation om du inte redan tillämpar det. Eller börja med yoga om det känns som ett mindre insteg. Världen kommer vara skakig ett tag till det är bra att ha något att ta till när oroliga tankar om framtiden snurrar runt.

Önskar er en härlig sommar!

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2020

Johanna Palmér
Fristående samhällsdebattör och styrelseproffs

Johanna Palmer - Foto: Crelle

Tillbaka till krönikor