Namnet Bourgogne kommer från det folk som härstammande från Skandinavien (närmare bestämt Bornholm), som runt 400 f.Kr. slog sig ner i närheten av Geneve och vars rike expanderade, över Bourgogneplatån, ända ner till Provence. (Källa: Comité Régional de Tourisme de Bourgogne)
Historien säger att grekerna planterade vinrankorna på 600 talet f.Kr., men det var inte förrän på medeltiden som området utvecklades ordentligt. Som vanligt vill jag säga så har framförallt kyrkan och även adeln spelat stor roll i området och då framförallt av cisterciensmunkarna på 1100-talet. Munkarna som experimenterade med olika jordlotter förde journaler vilket gjorde att man kunde klassificera de bästa gårdarna utifrån klimat och jordmån. De bästa gårdarna fick namnet clos (detta för att man inhängande området). På den tiden odlades mestadels vita viner och den mest odlade druvan idag Chardonnay hade inte kommit till området ännu.
Det var först under senare tiden av 1300-talet som de röda druvorna kom till området och ökade snabbt i popularitet. Speciellt då Pinot noir men även druvan Gamay som odlades mest. Detta på grund av att den var mer lättodlad och gav mer avkastning.
På 1600–1700-talet så fick adeln större inflytande i området och många gårdar såldes från kyrkan till adeln och borgare. Detta gjorde att det börjades bildas vinhandelshus, där många av dem fortfarande finns kvar idag. T ex Bouchard Père et Fils som bildades 1731. Under revolutionen 1789 konfiskerades mycket av adelns och kyrkans egendomar och styckades upp. Egendomarna delades upp bland mellan bönder och det har gjort att många vingårdar har många olika ägare. Och så är det fortfarande så.
Att vinet i bourgogne var viktigt kan exemplifieras med att Louis XIV (Solkungen) blev ordinerad gammal bourgogne av sin läkare som en hälsodryck. Alternativet som valdes bort var champagne.
Bourgogne har många olika områden där man odlar viner, vi kommer att titta närmare på dessa i nästa nummer. Området Côte de Nuits har de dyraste och mest kända röda bourgognevinerna på druvan Pinot noir och är känd för att inhysa de bästa producenterna och därmed de höga priserna på vinerna.
Tidigare publicerat i Affärsstaden 10 – 2018
[one_half last=”no”]
Peter Lannesand
Vinkännare
[/one_half]
[one_half last=”yes”]
[/one_half]