Vinlandet Argentina

Argentinas vinperiod började med att spanjorerna planterade vinstockar på 1550-talet och Argentinas vinproduktion var i gång. Men det var inte förrän på 1800-talet som den stora vågen kom. Då kom den stora invandringen till Argentina och landet ”invaderades” av spanjorer, italienare och fransmän vilket innebar att en hel del nya vinsorter och vinkunnande berikade landet. Vid den här tiden odlades det mest druvor kring Andernas fot, Mendoza, där klimatet var idealiskt speciellt för de stora druvorna Torrontés och Malbec.
Argentina är ett stort land och här finns alla världens klimat, från arktiskt till tropiskt. Det argentinska landskapet omfattas av stora skogar, djungel, stäpp, öken samt berg och platåer. Detta gör att vinområdena är utspridda över ett stort område. Men det produceras vin i alla av Argentinas 15 provinser även om de som har utmärkt sig mest när det gäller vinproduktion ligger i väst, i skuggan av de mäktiga Anderna. Utmärkande är att vinodlingen oftast sker i vida dalar och på lätt sluttande platåer. Altituden är unik då alla odlingar ligger mellan 300-2 400 meter över havet, i medeltal på över 900 meter över havet. Eftersom luften är väldigt torr och fri från föroreningar, behöver man nästan aldrig använda bekämpningsmedel. Det lilla regn som faller kommer mestadels under sommaren, vilket gör att bevattning är tillåtet på odlingarna.

När det gäller druvor i övrigt har druvorna Criolla grande och Cereza varit historiskt viktiga. Dessa druvor användes till nattvardsvin samt för den inhemska konsumtionen. På 1960-talet kom en ny skattelag i Argentina vilket innebar att det tyvärr blev mer lönsamt att satsa på kvantitet i stället för kvalitet och följden blev då att många vinbönder tog bort den kvalitativa druva Malbec och satsade mer på Criolla som gav mer hektoliter. Detta innebar också att den totala vinarealen ökade drastiskt och den inhemska konsumtionen rasade. Men med hjälp av utländskt investeringskapital har vinindustrin de senaste 20 åren moderniserats och idag är Argentina ett toppnamn på vinkartan. De två största områden i Argentina är Mendoza och San Juan.

Mendoza ligger i västra Argentina, bara en bergskam från Santiago i Chile, och är Argentinas i särklass viktigaste provins, både kvantitativt och kvalitativt. Här görs nämligen inte bara det mesta vinet, 80% av landades hela produktion, men också Argentinas bästa röda viner och då företrädesvis på druvan Malbec, tätt följt av Cabernet Sauvignon.
San Juan är den andra största regionen efter Mendoza och ståtar med ”endast” 22,6 % av landets vingårdsareal. Dock är San Juan lite av centrum för druvhantering, då det är här som den mesta av landets druvkoncentrat görs samtidigt som dom flesta bordsdruvorna odlas här. Traditionellt så var man länge specialiserade på Mistela (typ Grappa) en produktion av olika destillat, denna produktion har idag nästan helt upphört då konsumenterna inte längre efterfrågar dessa produkter.

Andra druvor än de jag skrivit om ovan som odlas i Argentina är Chardonnay, Chenin blanc, Criola, Moscatel de Alejandria, Barbera, Bonarda, Cereza, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Tannat, Riesling, Sauvignon blanc, Viognier, Tempreanillo och Pinot noir med flera.

Njut av viner från Argentina!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 05 – 2019

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand 
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor