Vart tar kvinnorna vägen?

Vart tar kvinnorna vägen? Det är en fråga har jag ofta reflekterat över och den än mer påtaglig nu sedan jag tillträdde min tjänst på Företagarna. Anledningen till det är att i mitt tidigare arbete på Ung Företagsamhet fick jag ofta se motsatsen till näringslivets verklighet.

När unga tjejer och killar väljer att starta UF-företag är det tjejer som i större utsträckning väljer att starta UF-företag, det är tjejer som i större utsträckning väljer att ta posten som VD i företaget och det är även tjejer som i stor utsträckning lyckas bra, vill synas och tar plats.
Så var tar kvinnorna vägen? Jag är medveten om att UF-företagande inte är ”riktiga” företag men det är riktiga på så sätt att det hanterar riktiga pengar, produkter, tjänster och genomgår allt annat ett ”riktigt” företag gör men komprimerat till ett år, vilket gör att man inte kan komma närmare verkligheten än så.

Jag tror inte att orsaken är att det är tryggare i skolan eller att det inte är ett ”riktigt” företag utan det är något annat som händer efter gymnasiet och frågan jag ställer mig är VAD? Man får ofta höra att tjejer omvärderar när de får barn eller att det finns en kultur som är svår att bryta och självklart kan det vara så. Men merparten kvinnor skaffar inte barn vid 24 års ålder och alla bolag är inte bildade år 1927.

Vi ser en klar positiv utveckling i jämställdhetsfrågan i näringslivet, men utvecklingen går för långsamt anser jag. Inte för att kvinnor är kvinnor eller att kvinnor är bättre än män. Jag anser inte heller att kvotering är ett bra sätt för att uppnå jämställdhet, utan jag tror på rätt kvinna/man på rätt plats.
Min åsikt är att Sverige och Sveriges näringsliv och kommuner behöver lite av allt oavsett kön, religiös tillhörighet och sexuell läggning för att få god tillväxt, ett hållbart och långsiktigt fungerande näringslivsklimat.
Hur vi skall uppnå detta har jag inget enkelt svar på, men jag vill slå ett slag för tallriksmodellen. Äter vi lite av varje mår vi bra. Samma sak tror jag gäller för det svenska näringslivet och kommuner, har vi lite av varje får vi mycket av allt!

Tidigare publicerat i Affärsstaden 08 – 2018

[one_half last=”no”]

Robert Wallin
Bitr. Regionchef, Företagarna

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Robert Wallin
[/one_half]

Tillbaka till krönikor