Var väl förberedd inför din resa

Det händer ganska ofta hos oss att resenären inte har ett pass med tillräckligt lång giltighetstid (kan variera vad olika länder kräver) eller saknar t ex ESTA för inresa till USA. Glöm inte att barns pass har kortare giltighetstid än ditt eget så kontrollera allt sådant i god tid innan avresa. Kommer du inte iväg på grund av att passet är ogiltigt, kan det bli väldigt dyrt med ombokning av biljetter och naturligtvis väldigt trist. Det här händer även vana resenärer. De flesta känner till att det finns begränsningar vad gäller vätskor i handbagaget men har inte alltid full koll på vad man inte får ha i väskan som checkas in. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida vad som gäller för t ex elektroniska produkter, batterier etc.

Vi får ofta frågan om man får ta med stickor ombord? Du kan lugnt ta med din stickning om du lovar att inte använda stickorna att sticka kaptenen med istället för den nya tröjan. Mediciner, nycklar och viktiga dokument ska du alltid ha i handbagaget. Blir du tvungen att lämna ifrån dig ditt handbagage på flygplatsen på grund av utrymmesbrist får du en fin påse av oss som du kan lägga dessa saker i och ta med ombord. Vi ser gärna att du checkar in även ditt handbagage hos oss (är kostnadsfritt) eftersom det oftast är fullbokat och utrymmet är begränsat ombord. Jag själv tar alltid en foto av väskan och innehållet. Kan vara bra att ha om väskan blir försenad och en bagagerapport ska skrivas. Kontrollera innan avresa vad som ingår i din flygbiljett, de billigaste biljetterna inkluderar bara handbagage. Behöver du köpa till en väska, gör det online innan avresa, det är billigare. Om du åker på en golfresa med KLM så ingår golfbagen utan kostnad, läs mer på KLMs hemsida om detta.

Kanske det behövs en spruta innan avresa också? Det som gällde för något år sedan kanske inte gäller nu. Innan du åker på äventyrsresan, kontrollera undantagen i din reseförsäkring. Exempel på riskfyllda aktiviteter som inte täcks kan vara extremsporter, bergsklättring, fallskärmshoppning, bungyjump och dykning. Skulle det hända en olycka kan det bli mycket dyrt om du får lite feeling i Thailand och vill hoppa från en bro med en gummisnodd om fötterna… Då har vi klarat ut resedokument, bagage, vaccinering och försäkring. Vi avslutar med själva resan. I påsk flyger jag och yngsta dottern från Linköping till Toronto men hem från Chicago. Vi har flugit till London men hem från Glasgow, till Los Angeles men hem från San Francisco. Det går alldeles utmärkt att flyga till en destination men hem från en annan om man planerar en liten rundtur på plats med bil, buss eller tåg. På vår påskresa blev faktiskt biljetten billigare med den varianten.

Jag önskar dig ett nytt gott resår!

 

 

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 1 – 2020

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]

Tillbaka till krönikor