Träningsvärk

Vi har alla upplevt att vi får träningsvärk när vi gjort något nytt eller annorlunda. Nu när man går i ut i trädgården fixar i landen, klipper buskar eller vad man gör så känner man av det i hela kroppen. Detsamma gällare när man ska börja träna något som man inte gjort tidigare eller på en lång tid. Det värker i muskler och leder.

Hur är det när du ska göra förändringar i att leda eller när du bestämt dig för att ändra ditt sätt att vara mot din omgivning? Det gör säkert inte ont i kroppen men, det känns annorlunda och ovant. Det är inte ditt vanliga sätt att vara. Det känns avigt att leda dina medarbetare på ett annorlunda sätt. Här är det bara att hänga i och fortsätta på den väg som du har bestämt att du ska göra. Det är precis som med att börja träna, det tar i medeltal cirka 60 dagar för att ett nytt sätt att vara blir en del av din vardag.

Det kan gå fortare. Titta bara vad som har hänt i runt omkring oss i dessa tider av Corona. På några veckor, (jag skriver detta den 5 april) är det helt naturligt att träffas via olika digitala sätt som exempelvis Teams, Zoom med mera. Vi har mer telefonsamtal, vi jobbar hemma, vi håller kontakt med varandra, man har fikapauser tillsammans via webben osv. Denna omställning har vi gjort på kort tid. När vi tvingas går det fort. Nu finns det fortfarande mycket att göra för att det ska kännas helt ok –fortfarande ”träningsvärk” men vi fortsätter att träna och jobbar bort ”träningsvärken” vi har.

Att fortsätta göra nya saker är det långsiktiga lärandet som skapar förändringar. I förra kolumnen i Affärsstaden skrev vi om vikten av att träna för att lära. När man tränar får man träningsvärk för att det känns ovant och annorlunda mot vad du brukar göra. Som ett utryck säger – ”efter ont ont kommer gott gott”. Det gäller väldigt bra i detta. Träna mer på ditt ledarskap, på den förändring du vill göra med dig själv och din arbetsgrupp så kommer det att bli ”gott gott”.

Lycka till med din träning och fortsätt att träna bort din träningsvärk!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 04 – 2020

Mikael Laweby
k_mlaweby

Mikael är ICF (International Coach Federation) Professional Certified Coach. Mikael coachar grupper, chefer och medarbetare. I sin verktygslåda har han bland annat analysverktyg som är ett stöd i den personliga utvecklingen och som är ett verktyg för att förstå dynamiken i grupper. Mikael äger och driver Koching AB.

Fredrik Fjellstedt
k_mlaweby

Fredrik Fjellstedt är en erfaren och uppskattad konsult, utbildare och coach inom Lean. Han har utbildat och coachat över 1.500 ledare och medarbetare att bli mer effektiva i sitt arbete med lean. Med mer än 10 års erfarenhet från Toyota och som den första person utanför Japan att bli Master Trainer i Toyotas 8 stegs-metod för problemlösning är han en auktoritet inom området. Fredrik äger och driver bolaget DXC Consulting AB.

Tillbaka till krönikor