Skjut inte upp semesterkassan

Många företag inom besöksnäringarna går in i sommaren rejält tillknycklade av coronakrisen, men finns det hopp att ändå ta sig igenom sommaren relativt förskonade? Likt väderleksrapporter hör vi dagligen hur många som avlidit i sviterna av covid-19. Vi håller både avstånd och modet uppe, så gått det går. För trots att semestrarna kryper allt närmre är planerna för många ännu ovissa och många semesterfirare och företagare stirrar fortfarande in i glaskulan för att försöka få en glimt av hur framtiden skall komma att bli.

Flera har vid det här laget dragit ett streck över alla semesterplaner utomlands och det gör det inte mer lockande att utrikesdepartementet förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder fram till 15 juli. Även om Spanien och Italien med flera tänker öppna för turister så kommer det nog få en begränsad effekt på resandet från Sverige. UD:s avrådan innebär bland annat att hemförsäkringarnas reseskydd inte gäller. Risken att stå utan praktisk eller ekonomisk hjälp om något händer utomlands hämmar troligen de flesta resenärers reseaptit. Inte nog med det vet vi inte heller vilka länder som är villiga och beredda på att ta emot svenska turister.

Ser man det utifrån den aspekten borde hemestern ha riktigt goda förutsättning för att ändå hålla hjulen snurrande för den svenska besöksnäringen. Jag är helt övertygad om att vi svenskar kommer hemestra i mycket högre utsträckning den här sommaren än tidigare år men och det finns alltid ett men. Det finns än så länge en hel del begränsningar som kan komma att hämma den redan hårt ansträngda besöksnäringen.

Begränsningen av folksamlingar upp till 50 personer eller fler har sedan en tid tillbaka satt och fortsätter sätta käppar i hjulen för många företagare. Ta till exempel alla kultur och idrottsevenemang som ställts in eller är skjutna på framtiden. Förutom det faktiska idrott eller kulturevenemanget skapar dessa otaliga övernattningstillfällen och mycket merförsäljning i form av restaurangbesök, spontan shopping med mera

Campingar kommer även dem att drabbas hårt om det inte sker lättnader, redan nu har Böda Strand Camping och fler med dem gått ut med att det kommer minska antalet platser med över 20 procent för att klara den sociala distanseringen som krävs och en effekt av detta kommer självfallet vara minskad omsättning.

Ytterligare en begränsning för semester i Sverige är att regeringen och Folkhälsomyndigheten alltjämt avråder från resor över hela landet. Resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Det gör att besöksmål i klassiska semesterregioner som Skåne, Västra Götaland, Gotland, Jämtland Härjedalen och det lite mindre klassiska resmålet Östergötland får begränsade upptagningsområden även bland inhemska turister.

Men det finns så klart ljusglimtar i mörkret och enligt tillväxverket stod den inhemska turismen 2017 för 54 procent av de totala intäkterna till turistnäringen och har med all säkerhet stigit fram till i år. Lyckas vi få igång hemestrandet och skapa goda förutsättningar för det så kommer det förhoppningsvis se ok ut för en hel del inom turistnäringen även om skadan för många redan är ett faktum.
Man kan tycka att det är tråkigt att inte kunna göra vad man vill, åka vart man vill när man känner för det men jag vet att Sverige är ett fantastiskt vackert land med många möjligheter till äventyr, avslappning, god mat och har vi tur får vi sol och värme. Jag håller tummarna att Sverige kan öppna upp och lätta på reseresektionerna i sommar men det ställer även krav på oss alla att i så stor utsträckning som möjligt följa hygien och rådande rekommendationerna kring resande.
Min uppmaning till dig är att inte lägga pengarna på hög till nästa år för att spara till en ännu ”fetare” utlandssemester utan spendera semesterkassan i år och ta chansen att upptäck din stad, kommun, län och skulle det öppna för längre resor se till att upptäck Sverige från norr till söder!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2020

Robert Wallin 
Bitr. Regionchef, Företagarna
Småland och Östergötland

Robert Wallin

Tillbaka till krönikor