Nya Zeeländska viner av hög klass

Nya Zeelands produktion av viner ligger runt 30:e plats storleksmässigt, men tittar man på kvalitet hamnar de på betydligt högre plats och många vinkännare anser att de är ett av de bästa länderna i världen. Produktionen är ganska låg med högkvalitativ.
Nya Zeeland kallas för Nya Världen i vinsammanhang, men är nog det land som är mest likt Gamla Världen. Man började plantera vinstockar redan mitten av 1800-talet men det var inte förrän på 1960-talet som det kom igång. På den tiden fanns det endast 400 hektar med planterade vinstockar och det har från dess exploderat och idag finns 34 000 hektar med vinstockar. Även exporten av nyzeeländskt vin har upplevt en makalös utveckling. 1981 exporterades endast två procent av lan-dets vinproduktion. 30 år senare gick 70 procent på export, framför allt till de engelskspråkiga marknaderna Storbritannien, Australien och USA.

Nya Zeeland består av två öar. För enkelhetens skull heter de Nordön och Sydön. På Nordön ligger sex av Nya Zeelands tio vinregioner. Övriga fyra ligger på Sydön. Eftersom Nya Zeeland är beläget på södra halvklotet ligger alltså Nordön närmare ekvatorn än Sydön och är därmed varmare. Skillnader-na i klimat påverkar i hög grad vilka druvsorter som odlas i respektive region.
Vinmakarna på Nya Zeeland har satsat hårt på två druvsorter som även står för det största produkt-ionen i landet. Den ena är den blåa druvan Pinot Noir som är känd för att vara svårodlad. Den står idag för mer än 50% av den totala produktionen av röda viner. Bland de gröna druvorna dominerar Sauvignon Blanc stort och den har givit stor uppmärksamhet och är en stor succé runt om i världen. Sauvignon Blanc står ensamt idag för 70% av Nya Zeelands vinexport. Andras blåa druvor som odlas är Cabernet Sauvignon och Merlot, för de gröna är det givetvis Chardonnay och till viss del Riesling.

Marlborough som är Nya Zeelands mest kända vindistrikt. Detta distrikt är beläget på Sydöns nord-östra del. Klimatet här är svalt och är området skyddas från kalla sydliga vindar av bergskedjan Kaikoura Range. Just i detta distrikt är både Pinot Noir och Sauvignon Blanc de stora druvorna och är erkänt bra. Området Marlborough håller på att bli ett av världens största områden för Pinot Noir. Vill man ha bra viner från Nya Zeeland på Systembolaget så köp viner från detta område.
Andra kända områden på Nya Zeeland är Auckland. Här är klimatet varmt vilket ger möjlighet att odla druvan Cabernet Sauvignon på ett fördelaktigt sätt. Området ligger på nordvästra delen av Nor-dön och är även det största storstadsområdet.
Central Otago är världens sydligaste vindistrikt. Området som har blivit mest känd för sina Pinot Noir-viner. Utmärkande vingårdar i området är Felton Road och Quartz Reef. Vingårdarna är också de högsta belägna i Nya Zeeland, på 200 till 400 meter över havet. Central Otago är ett skyddat inland med kontinentalt mikroklimat som karakteriseras av varma, torra sommar, korta kalla höstar och kalla vintrar.

Hawke Bay som ligger på den östra delen av Nordön. Här är man ledande på rödvin och har under senare år haft en kraftig expansion av vin. Hawkes Bay som bjuder på ovanligt mångskiftande jordar som ett resultat av den vulkanaktivitet som gång på gång förändrat jordstrukturen på hela Nya Zee-land. Här trivs de klassiska europeiska druv­sorterna.

nbsp;
Tidigare publicerat i Affärsstaden 03 – 2019

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand 
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor