Låt oss vidga vyerna

Jag sitter och bläddrar bland mina kontakter på mobilen för att hitta en person som jag inte kommer på namnet på. Var det inte nåt på M? nähe… N då… Ja ni vet, ibland vägrar ord och namn att släppa sin plats i storhjärnan för att rulla ut på tungan. Då är man glad att det finns digitala hjälpmedel som kontaktböcker eller Google. Namnen som jag scrollar förbi lockar fram en massa minnen och jag kommer på mig själv med att ömsom le ömsom rynka på ögonbrynen. Mitt arbetsliv liksom passerar revy. Jag blir faktiskt imponerad av hur många intressanta personer jag har numret till. Sedan är det en hel drös som jag inte minns alls, men så har jag också 1321 stycken.
Får en idé. Istället för att månad ut och månad in skriva krönikor här i Affärsstaden om vad jag själv tänker och tycker ska jag kontakta några av dessa spännande personer som jag har sparade i mobilen. Så kan vi vidga vyerna tillsammans.

Andra Farhad
Jag bestämmer mig för att starta med en ganska färsk kontakt, Andra Farhad. Hon är högaktuell bland annat för att hon nyligen utsetts till Årets svensk för sina insatser som Börshaj. Andra har som mål att få fler att börja engagera sig i sin privatekonomi och har bland annat startat Sveriges största kostnadsfria utbildningsplattform för sparande och investeringar. Andra är en superhärlig kvinna med ambitioner som blivit väldigt uppmärksammad. Missa inte att Googla henne och gå och lyssna på henne live om du får tillfälle.

Hej Andra, jag vill gratta dig till utmärkelsen ”Årets svensk”. Måste kännas helt otroligt. Hur kan du ha glädje av det i din roll som Börshaj?
– Det är en fantastiskt fin utmärkelse och en stor ära att få bli utsedd till årets svensk. Det är ytterligare ett kvitto på att det jag och vi gör genom mitt bolag Börshajen är viktigt för att driva frågan kring ekonomisk självständighet vidare.
Du har ju blivit intervjuad massor av gånger. Vilken nivå på frågor tycker du att du får? Jag som inte är så van att ställa frågor så här kan tycka att det är svårt.
– Jag brukar få väldigt bra frågor i och med att jag gör intervjuer i allt ifrån modetidningar till affärsmagasin. En fråga som jag tycker är väldigt uttjatad är just frågan om hur allt började. Jag har gjort hundratals intervjuer där jag berättat det samt stått på scen minst lika många gånger och dragit det och tillslut blir man trött på att prata om sig själv, haha!

Jag arbetar som valberedare. Om du fick önska dig ett styrelseuppdrag i vilket bolag skulle det vara?
– Då skulle jag vilja sitta i styrelsen för något nytt, ungt, coolt bolag som är i början av sin resa. Det är fantastiskt kul att få vara med entreprenörer när dom gör sin resa – så mkt energi, engagemang och drivkraft!

Vilken är din svaghet och styrka när det kommer till styrelsearbete?
– Min svaghet är nog att jag ännu inte har tillräcklig kunskap och erfarenhet av styrelsearbete och bolagsstyrning. Har faktiskt tänkt att gå en styrelseutbildning för att råda bot på det. Men kanske också att jag tar mycket plats och gärna tar över ledarskapet i en grupp vilket gör att jag nog passar bättre som ordförande *ha ha*. Min styrka är att jag idag har ett fantastiskt nätverk, att jag är en fena på finansiering, älskar att skapa tillväxt, har hög integritet och är en riktig vinnarskalle. Sen tycker jag det är otroligt givande att bidra med mina erfarenheter till andra.

Om du fick berätta vad som helst från hjärtat om något du bryr dig om eller oroar dig för, vad skulle det vara?
– Jag vill att fler ska förstå att världen är ingen mörk och dålig plats som väldigt många verkar tro. Människor är generellt sett inte onda. Jag upplever fantastisk uppslutning kring mig både från Sverige men även från näringslivet. Människor som stöttar mig på olika sätt utan att behöva göra det, det ger mig hopp om en varmare och ljusare framtid.

Har du klimatångest?
– Ja, har inte alla det? Att vara passiv och rycka på axlarna åt klimatfrågorna kommer inte lösa problemen. Vi måste göra aktiva val och försöka hjälpas åt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Vad är du nöjd med och vad skäms du för att du gör när det kommer till miljöhänsyn?
– Jag är väldigt nöjd med att jag lagt om mina placeringar och är mer miljömedveten ur ett investeringsperspektiv. Något jag kan bli bättre på är att ta med mig tygkasse till matbutiken så slipper jag köpa en plastkasse.

Vilket är ditt favoritcitat?
– ”Du är ditt eget hinder”.

Vilken är din favoritkrydda?
– Salt. I mängder och på allt! Maten, mackan, i gröten etc.

Nästa högtid i Sverige är påsken. Hur firar du påsk?
– Högtider för mig har aldrig varit något speciellt. Det kanske låter dumt men jag tycker det är skönt att jobba när alla andra är lediga.

Tack för ett trevligt samtal, Andra.
Varmt välkommen till Östergötland.
När som helst!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 03 – 2019

[one_half last=”no”]

Suzanne Sandler
valberedare och giggare inom styrelsearbete, affärsutveckling och hem&trädgård.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

[/one_half]

Tillbaka till krönikor