You are currently viewing Karriär – Varför då?

Karriär – Varför då?

Så ser många karriärer ut – uppåt i organisationen. Det är ett ibland klart och tydligt sätt att göra karriär. Det är även ett naturligt sätt att rekrytera inom organisationer att “lyfta” upp någon i organisationen.

Det finns flera sätt att göra karriär. I dagens organisationer är det inte bara arbete i hierarkiska led, arbete sker i matrisorganisationer och/eller projektorganisationer. I de sammanhangen kan man arbeta i en roll som specialist eller projektledare. Som specialist gör man då karriär inom sitt specialistområde. Detta sätt att göra karriär kan passa många då det är utvecklande att vara projektledare/specialist inom sitt område och i det sammanhanget “slippa” att vara chef. Andra som tycker om att vara chef och jobba med ledarskap och utveckla sina medarbetare får den chansen,

Det finns alltså flera sätt att göra karriär, om man vill. Det du bör fundera på är om du verkligen vill göra karriär. Jag har tidigare skrivit om att du ska göra det du verkligen är intresserad av och brinner för.

Vad brinner du för?

Vad får dig att “gå igång”?

Fundera i första hand på dessa frågor. Utifrån dina svar på dessa frågor fundera på;

Vill du göra karriär eller inte?

Om du kommer fram till att du vill göra karriär;
vad för typ av karriär vill du göra:

chef

projektledare

specialist

?

Vet du vad det bästa är? Om du exempelvis bestämmer dig för att du vill göra karriär som chef, så kan du faktiskt efter ett tag, bestämma dig för att välja ett annat steg i din karriär som exempelvis specialist. Du behöver inte “måla” in dig i ett hörn redan nu.

Nästa gång vi träffas – berätta gärna för mig hur dina tankar går om att göra karriär.

Tidigare publicerat i Affärsstaden 7 – 2017

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby
Koching AB.

Mikael är utbildad och certifierad coach inom ICF, International Coach Federation. Han coachar chefer, medarbetare och de som funderar på sin egna karriärutveckling eller de som har omställning från sin nuvarande arbetsgivare.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

 

 

Tillbaka till krönikor