Jag ljuger så bra

Under den träningen pratar jag med mig själv under passet:

  • Nu har du gjort fem minuter,
  • nu har det gått 10 minuter,
  • nu har du gjort hälften (15 minuter),
  • nu har du 10 minuter kvar,
  • nu har du fem minuter kvar.

Nu har jag gjort mina 30 minuter – då bestämmer jag mig för att göra fem minuter till. Så jag får 35 minuter istället för mina planerade 30 minuter. Men detta har jag redan planerat innan jag börjar träna. Jag ljuger för mig själva under passet och jag ”tror” att jag ska göra 30 minuter och så belönar jag mig med fem minuter extra. Och då känner jag mig duktig. Har jag ljugit för mig själva? Inte i den rätta bemärkelsen att ljuga, jag har varit medveten om detta men har satt upp delmål, med intervaller på fem minuter och att jag göra 30 minuter plus att göra fem minuter extra. Jag stretchar mina mål, ser att jag kan göra lite till.

Som coach och i samtalet med mina kunder sätter klient/samtalspartner upp sina mål. Vad ska målet innebära, när ska det vara klart, hur vet man att man nått målet. Då kan jag fråga kunden om vad skulle det innebära om vi skulle stretcha målet?

Vad skulle det betyda för dig om du blev klar tidigare med målet? Vad skulle det innebära för dig om du sätter målet lite högre? Som coach hjälper du din klient/samtalspartner att sätta realistiska mål, hålla fokus på uppsatta mål, samt uppmuntra hen på vägen mot målet. Så jag ljuger inte; jag sätter mål som är realistiska för mig att nå och jag stretchar dom. Så titel på denna artikel kanske skulle var istället för ”Jag ljuger så bra”, det skulle kanske vara ”Jag peppar mig så bra”.

Nästa gång vi träffs – berätta för mig hur
peppar du dig med dina mål?

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 1 – 2020

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby

Mikael är ICF (International Coach Federation) Professional Certified Coach. Mikael coachar grupper, chefer och medarbetare. I sin verktygslåda har han bland annat analysverktyg som är ett stöd i den personliga utvecklingen och som är ett verktyg för att förstå dynamiken i grupper. Mikael äger och driver Koching AB.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

Tillbaka till krönikor