Efter ont ont kommer gott gott

Det har sagts tidigare – 2020 är ett annorlunda år på många sätt. Mycket händer inom många områden, arbetsmarknaden är inte undantagen. Permitteringar, men även tyvärr uppsägningar har ökat.

I dessa tider, när man blir uppsagd, är det inte arbetsgivarens vilja att göra det, men man är tvungen. Kunder kommer inte in i affären, man senarelägger order eller kanske till och med avbokar order. Arbetsgivare har säkert försökt med alla möjliga medel för att hitta lösningar men tyvärr kan den sista utvägen vara att säga upp personal.

För den som blir uppsagd är det inte alltid så lätt att ta till sig det i början. Man blir ledsen och kanske till och med arg. Det är helt naturligt att reagera så. Personligen har jag varit med om detta och man blir arg, ledsen och börjar fundera hur det ska gå nu? I denna situation vi är i nu, är det många som är i exakt samma situation och det beroende på panadmin.
Denna fas i början av en uppsägning befinner man sig i under en period – olika länge för var och en. För att få lite hjälp i denna fas är det bra att prata med någon annan, en nära vän, familjen eller en professionell coach som kan hjälpa till med att se andra perspektiv.

Efter den första fasen kommer man till att vad ska jag göra nu. Vägen till en ny sysselsättning kan vara olika. Det kan vara att:
• Hitta nytt jobb
• Studera
• Starta eget

Oavsett vilket av ovanstående man väljer så är det några frågar du behöver ställa dig:
• ”Vad är jag intresserad av?”
• ”Vad är det jag tycker om att göra?”

I svaret på dessa frågor kommer du fram till vad som gör dig engagerad. I det du är engagerad och brinner för, och tycker om att jobba med, gör att du kan tänka dig göra olika saker för att få den sysselsättningen.

I ovanstående frågor kanske svaren resultera i att du gillar att utbilda, dokumentera, träffa personer, tycker om att jobba med siffror eller vad det nu är du är intresserad av. Har du något fritidsintresse som du skulle vilja jobba med?

Beroende på dina svar på frågorna, fundera på om du har den kunskap du behöver för att göra det du önskar. Kanske funder du på att passa på att utbilda dig till det du verkligen vill göra? Vi leker med följande tanke: Du är i dag 35 år, du planerar på att jobba tills du blir 65 år. Det innebär att du ska jobba ytterligare 30 år. Vad skulle det innebära om du investerade i dig själv, och gå en utbildning som är på till exempel 2 år? Du ska ju jobba med det du vill i 28 år?! Tänk på vad det innebär för dig själv att utbilda dig och få jobba med det du brinner för? Du trivs, mår bättre känner dig engagerad på jobbet mm.
Kan det då vara värt att ta investeringen i dig själv på 2 år? Svaret på den frågan har endast du själv.

I dessa tider som är nu är det en del vi ska fundera på när vi kanske blir uppsagda från jobbet. Det finns ett talesätt som jag tänker på ofta ”Efter ont ont kommer gott gott”

När vi träffs – berätta för mig vad som är ”gott gott” för dig!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 07 – 2020

Mikael Laweby
k_mlaweby

Mikael är ICF (International Coach Federation) Professional Certified Coach. Mikael coachar grupper, chefer och medarbetare. I sin verktygslåda har han bland annat analysverktyg som är ett stöd i den personliga utvecklingen och som är ett verktyg för att förstå dynamiken i grupper. Mikael äger och driver Koching AB.

Tillbaka till krönikor