You are currently viewing Dags för intervju

Dags för intervju

Gruppintervjuer används i olika sammanhang. Den som söker personal vill se hur de sökande uppträder i en miljö där det är många personer. Vem/vilka har så kallad social förmåga av de sökande? Vem/vilka av de sökande lyssnar aktivt på andra när de andra pratar. Gruppintervjuer kan även vara ett rent tidseffektivt sätt att träffa många sökande på kort tid.
Innan du går på denna gruppintervju så passa på och läs på lite om det företag du ska träffa. Lär känna din eventuella arbetsgivare. Du kan gå in på deras hemsida och läsa vad de gör och vad kunder säger om dem. Titta på bilder på personalen om de har bilder på hemsidan. Det ger en bild vilken dress-code de har. Och när vi är inne på ämnet kläder – tänk på vad du har på dig. Ha på dig kläder som passar för arbetsplatsen. När du kommer till din intervju – stäng av din mobil! Det finns inget som är så irriterande som en telefon som ringer högt och ljudligt under pågående intervju. Lägga undan mobilen och eventuella hörlurar i en väska eller något som du har med dig.
Och självklart så ska du vara i tid! Att komma sent är det samma som att visa att du inte är intresserad och inte respekterar deras inbjudan.

Förbered dig på att göra en kort presentation. Det är det som man i dagligt tal kallar för ett hisstal. I AffärsStaden nr 11-2016 skrev jag om det. Om du inte har papperstidningen så hittar du den digitalt på www.affarsstaden.se under ”läs online”. Välj nummer 11-2016, så kan du läsa mer om hisstalet.

Nu sitter du där och ser alla andra. Dessutom hör du hur de andra presenterar sig. Den ena efter den andra, och kanske tycker du verkar mycket bättre än din egen presentation. Du hör deras frågor och synpunkter, och tycker de andra låter jättebra. Nu börjar du att fundera på att ändra din presentation, du sitter och funderar ut bra frågor till dina intervjuare. Nu vill jag bara säga en sak. Gör inte det! Sluta fundera på att ändra något! Det är försent nu. Börjar du ändra på något nu så kommer det du säger inte bli sammanhängande och du presentar dig inte på ett bra sätt. Du har läst på om företaget och det jobbet du är på intervju för. Du har tränat på ditt hisstal flera gånger och den sitter som en smäck. Du hakar dig inte, och du glömmer inte vad du ska säga. Håll dig till din plan! Vad är det som säger att de andra klara sig bättre än dig? Var dig själv och stick ut! Men stick inte ut på andras bekostnad. Var tydlig med vad du vill, och visa att du är intresserad av jobbet.

Lycka till!
Nästa gång du möter mig – berätta för mig hur din anställningsintervju gick!

Tidigare publicerat i Affärsstaden 5 – 2017

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby
Koching AB.

Mikael är utbildad och certifierad coach inom ICF, International Coach Federation. Han coachar chefer, medarbetare och de som funderar på sin egna karriärutveckling eller de som har omställning från sin nuvarande arbetsgivare.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

Tillbaka till krönikor