Att flyga med sin fyrfota vän

Ni kanske tror att det bara är tvåbenta resenärer som nyttjar vår fina flygplats. Icke! Vi har faktiskt både hundar, katter och guldfiskar. Just guldfiskarna klarade inte säkerhetskontrollen utan inhystes i ett akvarium hos oss tills resenären kom tillbaka från sin resa. Själva fiskarna var nu inte problemet utan kakburken fylld med vatten. Vi hade även en katt som satt i en rockficka men som också upptäcktes i säkerhetskontrollen. En del hundar är så pass frekventa resenärer att de skulle vara Platinum på Flying Blu om de vore människor.

En del hundar får följa med in i kabinen och en del får flyga i lastutrymmet, man brukar inte prata om vikten på en resenär men just i detta fall är det av avgörande betydelse. Vad gäller när jag ska resa med t ex en hund? Till att börja med, dessa instruktioner gäller om du ska ta med hunden på en resa inom EU och sedan ska den följa med hem till Sverige igen. Har du kennel och ska leverera en hund till en kund, gäller lite andra regler om vilka tillstånd och dokument som måste finnas. Dessutom, kontrollera alltid med destinationens veterinärmyndighet vad som gäller, förändringar kan ske snabbt. Grundreglerna är dock följande:
Hunden måste ha ett EU-pass, vara ID-märkt, giltig vaccination mot rabies och vara avmaskad. Det är också viktigt att undersöka att rasen är tillåten i landet som du tänker besöka. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Vad som gäller för själva flygningen kan variera mellan olika flygbolag, detta gäller för KLM:
Gör alltid en separat bokning för ditt djur. Du kan enkelt göra detta via Min Resa. KLM råder dig att göra bokningen så snart som möjligt efter att du har bokat din biljett, men senast 48 timmar före avgång. Du kan också kontakta KLMs kundtjänst och göra bokningen. Ring gärna till oss på flygplatsen några dagar innan avresa och kontrollera att allt ser OK ut med bokningen.

Du kan ta med dig en liten katt eller hund in i kabinen i Economy Class på de flesta KLM-flygningar och i Business Class på de flesta KLM-flygningar inom Europa. Ditt husdjur måste vara minst 10 veckor gammalt, det måste resa i lämplig väska på max 46 x 28 x 24 cm. Djuret måste kunna stå upp och ligga ner bekvämt. Total vikt på djur och väska får vara max 8 kg. Väskan måste placeras under stolen framför dig och det är inte tillåtet att ta ut djuret ur väskan under flygningen. Man kan bara ta med ett begränsat antal djur i kabinen. Man kan inte ta med djur i kabinen i Business Class på interkontinentala flygningar då det inte finns någon plats under sätet framför dig. Särskilda regler gäller om du har ledarhund, läs mer på KLMs hemsida.

Kan inte husdjuret åka i kabinen så får det åka i en ventilerad del av lastutrymmet på de flesta KLM-flygningar. Även här måste husdjuret vara minst 10 veckor gammalt. Djuret måste resa i en speciell bur som uppfyller IATA:s regler. Total vikt för husdjur plus bur får max vara 75 kg. Vissa raser får inte åka i lastutrymmet. Engelska och franska bulldoggar, Boston terrier och mopsar får endast transporteras i kabinen.
Så oavsett om du ska ta med din tax på semester eller flytta med familjen och labradoren till Florida är du varmt välkommen till oss. De flesta av oss på flygplatsen är djurägare och kommer ta väl hand om din bästa vän!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 6 – 2021

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

Camilla Lejon

Tillbaka till krönikor