Ärlighet varar längst – eller?

”Hur är det?””Bara bra”. Känner du igen fraserna? Så låter det kanske ofta när du träffar någon som frågar. Ofta svara man; ”Det är bra” med automatik, för man vill ju inte säga att det inte är bra. Är du då ärlig i ditt svar – är du ärlig mot dig själv?

Jag ska ge er en personlig vinkling – jag har inte varit ärlig. Varken mot mig själv eller andra. Jag har under period haft i ett samarbete som varit bra, men jag ser nu att det inte passade mig. Jag är van att vara i mitt företag och skulle nu verka under ett annat varumärke. Det var jag verkligen inte van vid. Under hela min tid som förtagare, från 2011, har jag haft flera samarbeten med flera personer och företag – och nu skulle jag agera under ett varumärke. När jag träffade andra som känner mig sedan gammalt frågade de mycket om detta. Jag förklarade vid varje möte – att det var inget konstigt med det – det är spännande och roligt. Nu kommer mitt erkännande mot mig själv och alla andra – var jag mogen för denna förändring? Var det rätt tillfälle för mig att gå in i detta samarbete? 

Jag har samarbetat med olika företag och personer i olika sammanhang, och har arbetat som underkonsult åt flera personer och företag samtidigt. Den stora skillnaden här var att jag själv bestämde vilka jag kunde och ville samarbeta med och på vilka överenskomna grunder. Jag har stått vid rodret – det här var jag inte på samma sätt vid rodret. 

Jag har förstått nu i efterhand att det är viktigt för mig, att få stå vid rodret. Jag kände jag inte att var ärlig mot mig. Och vad visade jag då utåt i exempelvis vid kundbesöken? Troligtvis en osäkerhet. Efter att jag tog beslutet att säga upp samarbetet och börja agera utifrån mitt företag har jag känt mer och mer att jag är på rätt plats. Utifrån mina reflektioner, har jag kommit fram till att jag inte tidigare varit ärlig – varken mot mig själva eller andra. Nu känner jag mig ärlig mot mig själv och andra.

Är du ärlig mot dig själv? 

”Trivs du på ditt jobb? 

”Ja för tusen – det är kanon.” 

Kommer svaret som en reflex eller hjärtat? Jag hoppas att det kommer från hjärtat. Läste nyligen en undersökning att 39% av svenskar ångrar sitt yrkesval. 4 av 10 ångrar sitt yrkesval! Vad händer med dem när de får frågan om de trivs på jobbet, och de svarar att det är bra? Hur ärlig är man då mot sig själv? Med vilken motivation utför man sina arbetsuppgifter?

Om du känner så – Varför inte vara ärlig mot dig själv, och fundera på om du inte ska bli mer ärlig mot dig själv! Lyssna på dig själv – vad skulle du vilja göra i stället.

Nästa gång vi träffs och jag frågar dig ”hur är det på jobbet?” – snälla – svara ärligt! Det är du värd! 

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 7 – 2023

Mikael Laweby
Professionell Coach

Mikael är ICF (International Coach Federation) Professional Certified Coach.
Mikael coachar grupper, chefer och medarbetare.

k_mlaweby

Tillbaka till krönikor