You are currently viewing Naturligt att arbeta med fokus på naturen

Naturligt att arbeta med fokus på naturen

Så lyder motiveringen till vinnaren av Årets Miljöpris 2018. Ett pris som sedan ett antal år delas ut av Linköpings miljönätverk till företag som uppfyller höga miljömål i sitt arbete. Och i år gick utmärkelsen till Vårdnäs Stiftsgård i konkurrens med stora kedjor som Scandic, Choice och Elite Hotels.
– Priset i sig är inget vi kämpat för, men det är naturligtvis ett fint kvitto på att vi jobbar rätt, säger stiftsgårdschef Jonas Ridderström som menar att miljö- och hållbarhetsarbetet som genomsyrar hela verksamheten under lång tid har blivit ett självklart och naturligt sätt att arbeta. Att juryn fångades av vår story känns fantastiskt.

Vårdnäs Stiftsgård grundades, som så många andra stifts- och lägergårdar, med mycket enkla medel på 1940-talet och har alltid haft ett fokus på rörelse och folkhälsa. Där fotbolls- och volleybollplan ligger idag fanns förr en hel friidrottsanläggning med längdhoppsgrop och löparbanor.
– Att ta tillvara på ursprunget när vi utvecklat verksamheten, som nu är en fullskalig konferens- och hotellanläggning, har alltid varit – och är fortfarande – centralt, menar Jonas. Naturen och omgivningarna runt oss är en otrolig tillgång och något vi är tacksamma och glada över att vi kan och får använda oss av. Samtidigt är vi otroligt medvetna om att allt det fina är ett lån av kommande generationer och att vi måste jobba så klimatsmart som möjligt. Det låter som klyschiga fraser, men allt vi gör, alla investeringar, måste klara barnperspektivet. Är det här hållbart också för kommande generationer? Är det här bra, också för barnen? Är svaret ja, då kör vi. Blir svaret däremot ett nej, då får vi avstå, helt enkelt.

Det som särskiljer Vårdnäs Stiftsgård från en vanlig kommersiell verksamhet är det faktum att man ägs av Svenska Kyrkan och Jonas säger att det innebär ett annorlunda sätt att tänka gentemot hur han har jobbat på tidigare hotellchefsbefattningar. Naturligtvis är ekonomin viktig också här, eftersom Svenska Kyrkan är en medlemsägd verksamhet och man indirekt förvaltar medlemmarnas pengar, men stora ekonomiska vinster är i slutänden inte är det som lockar mest. Det handlar också om ett djupare perspektiv – att göra människor rikare på upplevelser och insikter.
– Kyrka, människa och natur hänger ihop på många plan och här på Vårdnäs blir sambanden mellan dessa så tydliga. Och om inte vi, som befinner oss mitt i detta fantastiska då vårdar skapelsen så bra vi kan – vem ska då göra det? – frågar han sig och fortsätter tala om Vårdnäs som ett annat sätt att vara kyrka. Det måste inte handla om gudstjänst klockan 11 en söndag förmiddag. Kyrkan kan vara en skogspromenad, ett givande samtal, en lugn stund i solen eller en god lunch.

Christer Hansson, Michael Nilsson och Jonas Ridderström njuter på Vårdnäs Stiftsgård och brinner för att förvalta det på bästa sätt. Foto: Mirjam Lindahl
Christer Hansson, Michael Nilsson och Jonas Ridderström njuter på Vårdnäs Stiftsgård och brinner för att förvalta det på bästa sätt. Foto: Mirjam Lindahl

Han berättar om gäster som ofta återkommer för att få uppleva lugnet och ron, både privat men också i arbetssammanhang. Många konferensgäster uppskattar att kunna använda naturen som mötesrum och en del tar jobbet med sig för att kunna jobba undan ifred.
– Vi har återkommande gäster som säger att så fort de kommer hit och stänger av bilen så drabbas de av stillheten, ler Jonas. Och det är det som är vår önskan – att vårt sätt att arbeta ska beröra våra gäster så att de får något mer med sig än bara en bra vistelse. Här finns en harmoni som vi vill ge vidare och ska vi lyckas med det måste vi som jobbar här leva som vi lär.

Jonas berättar att hållbarhetstänket inte bara handlar om naturen, utan också genomsyrar den sociala biten. Personalen har varje dag möjlighet att delta i meditation eller ta en stund av egen tid för utveckling, när det passar.
– När vi själva stannar upp och låter oss bli förundrade och tacksamma, då kan vi förmedla det till våra gäster – och det är då vi kan skapa en medvetenhet, en vilja att vårda och vara rädda om både miljö och andra människor, menar Jonas.
Han berättar att man tar vara på, och återanvänder material så mycket man kan. Till exempel används lärkträet från de gamla restaurangmöblerna till att laga trall och trappor, möbler med slitet tyg tapetseras om så långt det går och naturligtvis är ekologi och matsmart hushållning väl implementerat i köket.
– Mycket av det här är ju gammal klokskap som vi glömt bort och som vi måste lära oss att ta vara på igen, säger Jonas och berättar om farföräldragenerationen som levde mindfulness utan att faktiskt veta om det. – Min farfar till exempel, skulle aldrig få för sig att dricka sitt kaffe i en pappmugg på väg över Stora torget samtidigt som han pratade i telefon! Det var självklart att man satte sig ner, njöt av maten i lagom stora tuggor och tog igen sig en stund. Idag försöker vi lära oss det där igen och går på kurs i mindful eating…!
Det glittrar i vattnet nedanför den stora verandan, vårblommor börjar titta upp vid husknutarna och det börjar knoppas på träd och buskar. Jonas visar stolt upp det inramade diplomet tillsammans med Michael Nilsson och Krister Hansson, som arbetar som fastighetsskötare och har stor del i miljöarbetet.
– Vi har en jord – och den ska vi ta hand om på alla sätt vi kan!

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: 
Mirjam Lindahl