You are currently viewing Sommarrekord för gästnätter i Linköping – trots pandemin
Sommarrekord för gästnätter i Linköping - trots pandemin Foto: Visit Linköping

Sommarrekord för gästnätter i Linköping – trots pandemin

Sommaren 2021 går till historien som en rekordsommar för Linköpings hotell, stugor och vandrarhem. Antalet gästnätter slog ett nytt rekord för sommarens tre månader då 193 006 gästnätter genomfördes i Linköping. Juli månad blev också den enskilt bästa månaden någonsin gällande gästnätter i Linköpings kommun. Då genomfördes 86 705 gästnätter.

Sommaren började dock tveksamt. Juni var en månad som indikerade ännu en pandemimånad. Men i juli exploderade antalet gästnätter till en ny toppnotering för Linköping för att därefter följas upp med den bästa augustimånaden i historien. Totalt ökade antalet gästnätter med 55 % jämfört med 2020, som var en sommar ännu starkare präglad av pandemin. Jämför vi istället med 2019 där Linköping hade sin tidigare rekordsommar landade den totala ökningen på 4 % och 7 548 gästnätter.

– Våra större besöksmål som Gamla Linköping och Göta kanal hade en riktigt stark sommar och agerade viktiga reseanledningar, men en viktig förändring är att vi också såg ett tillskott av nya upplevelser och produkter för privatresenärer som attraherade besökare när exempelvis evenemangen uteblev. Kreativiteten har varit stor hos många av våra besöksnäringsföretag, även om en del har haft det fortsatt tufft, till exempel restauranger och eventarrangörer där en del restriktioner kvarstod under sommaren, säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co.

Jämfört med andra städer i Sverige har Linköping visat på en stark återhämtning. Jämför vi sommaren 2021 med det tidigare rekordåret för riket 2019 har riket som helhet ännu inte återhämtat sig i samma utsträckning. Där är differensen -18 % mot 2021. Linköping har däremot ökat med 4 %.

– Det är bara ett år sedan vi presenterade satsningen Kickstart Linköping. Därför är det mycket glädjande att insatsen redan 2021 bidragit till en stark återhämtning av privatresandet och ett nytt rekord i antal gästnätter. Att hjälpa till att få den viktiga besöksnäringen på fötter igen efter pandemin är prioriterat av vår kommun, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

– Det långsiktiga samarbetet mellan Linköpings hotellförening, Linköpings kommun och Visit Linköping & Co har stärkts under pandemin där vi med gemensam kraft lockat fler svenska privatresenärer under den här krisen. Framöver siktar vi på att gemensamt fortsätta att stärka Linköping som destination för privatresenärer, men även att påskynda återhämtningen av affärsresandet, säger Roshan Malalatunga, ordförande Linköpings Hotellförening.

Totalt sedan årsskiftet har antalet gästnätter i Linköping uppgått till 307 473, vilket innebär en ökning med 25 % i jämförelse med föregående år. Riket har ökat med 14 % under samma period.

Sammanställning: Visit Linköping

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.