You are currently viewing Njut naturens lugn på skogshotell
Foto: Naturlogi

Njut naturens lugn på skogshotell

Att vara i skogen, känna doften av gran och mossa, lyssna på vindens sus och fågelsången och få laga sin mat över öppen eld är mysigt och avslappnande. Något som de flesta säkert uppskattar. Men många är vi nog som backar när det sedan kommer till att slå upp tältet och krypa ner i en sovsäck på ett hårt liggunderlag… Nu finns det möjligheter även för oss!

På gården Kojtet 2,5 mil söder om Linköping, mitt emellan Skeda Udde och Törnevik, driver systrarna Linneas och Josefin sin verksamhet Naturlogi, en möjlighet för den som kanske inte gillar att campa att ändå få ta del av skogen och naturen.
– Vi köpte gården 2013 tillsammans med våra familjer och våra föräldrar, berättar Josefin. Tanken var att driva gårdsbutik, vilket vi gjorde ett par år, men ju mer tiden gick föddes idéer på något mer. Vi är själva uppvuxna på landet, men trakterna runt Skänninge, där vi kommer ifrån är mest slätt. Här fascinerades vi av den blandade naturen; skogen, sjöarna och åkrarna, och vi ville visa upp den.

Hon berättar om begreppet Glamping (Glamorös Camping) som började bli stort runt 2019 och som lät kul. Systrarna funderade på ett koncept med ett lyxigt vindskydd, men det blev hus istället. Och hon berättar om idén. Att det är skogen som är hotellet och att rummen finns i skogen. Placerade var för sig, med stora fönster, uteplats med eldstad för matlagning, i de större rummen med badtunna, och sist men inte minst hotellsängar med sköna kuddar och lakan.
– Vi har märkt att många uppskattar att lämna storstadspulsen en stund. Vi anordnar lite event och erbjuder upplevelsepaket i form av vandrings- eller cykelturer med matsäck, men många föredrar faktiskt att bara få vara. Speciellt i tider av oro i världen söker sig många till tryggheten och lugnet i naturen, säger Josefin, och säger att man under corona-tiden inte upplevde samma stiltje som annan hotellverksamhet. För här bor man ju avskilt, lagar sin egen mat och träffar inte andra – om man inte själv vill.

Hon fortsätter presentera hotellets fyra rum som alla ligger ute i skogen, men på lagom gångavstånd från gården. Vistet är ett rum med dubbelsäng som ligger i en glänta belägen på en höjd, vilket gör att man kan sitta på den egna uteplatsen och se solen gå ner bakom träden. Laven och Mossan är de två sviterna, som förutom att vara de mest bekväma också har en stor veranda med egen badtunna och hängmatta. För den mest naturnära upplevelsen finns också Lyan – vindskyddet som har två sovdelar med rejäla dubbelmadrasser, myggnät, filtar och kuddar samt en matdel under tak. Här bor du verkligen mitt i skogen och somnar till brasans sprakande och skogens ljud. Till alla rum finns eldstad och ved, men el får man klara sig utan.
– All matlagning sker på rummen av gästerna själva och ingredienserna kommer i matkorgar som innehåller allt man behöver, från råvaror till redskap och bestick, säger Josefin. Naturligtvis använder vi lokalt och närodlat så mycket vi bara kan. En del kan vi plocka ur vår egen trädgård och vi föder upp våra egna djur men vi har också nära samarbeten med våra olika grannar runt omkring som driver andelsjordbruk och brygger eget öl. Vi tror stenhårt på att samarbete lönar sig bäst i längden.

Förutom att bara bo kan man boka matlagningsevent för grupper om minst 6 personer. Josefin och Linnea kallar det forest, food & fire. En matlagningsupplevelse utöver det vanliga. Kolbullar, pulled Lamb eller grönsaskwok som tillagas tillsammans ute i det fria.
– Att laga mat över elden är något speciellt och ett fantastiskt sätt att uppleva skogen och naturen. Det blir ett äventyr som passar både stor och liten. Ibland tappar man en korv, bränner en smet eller grillar upp ett pinnbröd. Det hör till och gör det hela lite roligare.

Under juni till september är det högsäsong och hotellet har öppet alla dagar. Sen vår och tidig höst är det helgöppet, men året om kan man ta del av matlagningsevent och uppleva skogen som då är vacker på andra sätt.
– Naturen här i södra Östergötland är så otroligt fin. Kom och upplev den! uppmanar Josefin. Vandra i skogen, paddla kanot i Järnlunden, cykla på småvägarna eller bara var. Du kommer få en upplevelse att minnas. Det kan jag garantera!

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Naturologi

Tidigare publicerat i Sommarguiden – 2022