Beach Arena!
Beach Arena

Beach Arena!

Den stora byggnaden i Torvinge restes 1986 och har förut huserat både en reklambyrå, TV Inter, TV 4 och lager åt olika företag. I fjol förvandlades delar av den till den sjunde beachvolleybollarenan inomhus i Sverige, med premiär i början av november. Lokalen som tidigare var en av landets största tv-studios är numera full av 360 ton sand, uppvärmd med tre kilometer golvvärmeslingor.

– Sanden har transporterats hit från andra sidan Vättern, närmare bestämt Baskarp utanför Hjo. Det är två olika sorters sand i en viss proportion som tvättats i sex steg för att få exakt rätt kornstorlek för just beachvolleyboll, berättar ägaren Ove Karlsson.

Han tillägger:
– Det är samma sandblandning och leverantör som de hade i beachvolleyturneringen i London under OS 2012. Men den exakta blandningen får vi inte reda på. Det är ungefär som med Coca cola, de ger ju aldrig ut sitt recept…

Till sin hjälp för att hitta rätt i byggnation och koncept har Ove haft vännen Harald Jacobsson och Simon Dahl, Sveriges bästa beachvolleyspelare genom tiderna! Med två OS tillsammans med Björn Berg.

– Jag och Harald har gjort allt grovjobb på egen hand , sedan har jag hyrt in hjälp av bland annat elektriker, rörmokare och plattsättare. Tillsammans byggde vi också omklädningsrum med duschar och bastu, toaletter och ett café. Vi höll på från april, då jag skrev kontrakt för lokalerna, till premiärhelgen i början av november. Har mer eller mindre bott här. Fråga bara min fru, skrattar han.

Simon Dahl har kommit med en hel del tips och han håller även i träningshelger för allmänheten. Från rena nybörjare till elitspelare.

– För att få till det så bra som möjligt har jag hämtat inspiration från övriga beacharenor i Sverige och även besökt ett antal utomlands. Simon vet vad som är viktigt ur spelarsynvinkel och att vi får hit honom för träning tillsammans med elitspelaren Magnus Karlsson är helt suveränt. Han är otroligt duktig och nådde som bäst en niondeplats i OS. Något helt makalöst med tanke på de förutsättningar vi har i kyliga Sverige.

Ove har tidigare arbetat som bland annat projekt-, program- och försäljningschef på Saab, Ericsson och Flextronics. Under flera år hade han funderingar att starta eget, men det gällde att hitta rätt affärsidé.

– Det krävs mod och att vara lite tokig för att ge sig på något sådant här. Men det fanns inget liknande i Linköping eller i övriga Östergötland tidigare och jag tror verkligen på den här verksamheten. Jag letade länge efter en bra byggnad att vara i. Det gäller att den är stor och inte minst hög. Den här har elva meter upp till taket.

Ove älskar dessutom själv att spela vanlig inomhusvolleyboll, men framförallt beachvolleyboll.

– Det är det roligaste som finns. Jag tycker även om att titta på sporten. Här i Linköping finns många spelare av högsta klass i vårt land, då Linköpings VC (LVC) är Sveriges bästa lag inomhus.  Det skulle vara roligt om arenan kan bidra till att få fram toppnamn även inom den här grenen.

En duo, som innan spelat i LVC, och även på strandvarianten är Andreas Gilbertsson och Magnus Nordlander. Tack vare den nya anläggningen gör de en rejäl satsning inför sommarens stora tävlingar runtom i Sverige.

– Mitt mål är att även arrangera tävlingar på vinterhalvåret här. Det går att göra om till bara en beachvolleybana, det vill säga en centrecourt, och sätta upp provisoriska läktare. Det finns också planer för svenska dam- och herrlandslagen i beachhandboll att komma hit.

Varje vecka arrangeras även pass i zumba, yoga och cirkelträning i sanden med eller utan redskap. Det går även, som allsvenska fotbollslaget IFK Norrköping, att köra en femkamp med olika fysiska grenar.

– Meningen är att det ska vara ett aktivitetshus för idrott, rörelse och motion. Företag, föreningar och privatpersoner kan hyra hela anläggningen för olika event. Det kan vara födelsedagsfester, svensexor, möhippor eller barnkalas. Jag drömmer om att arrangera ett bröllop med efterföljande fest här.

En kvinna, som nyligen varit på Kuba i två veckor, kände vibbar från semestern då hon klev in.

– Hon ville hyra lokalen för en stor fest och tyckte att det kändes som att vara utomlands igen med den varma sanden, solstolarna och hela väggarnas gigantiska tygbilder på ett hav- och strandparadis. Det är precis den känslan jag är ute efter. Inte minst när det är snöstorm och tio grader kallt ute.

Ove har mängder av idéer. Som att fylla hela sandytan med ett enormt zumbapass för runt 300 deltagare under annandag jul!

– Jag har ett par lokaler till att fylla. Men med vad kan jag inte avslöja, säger han med ett finurligt leende.   

[title size=”3″ start=”yes”]BEACH ARENA[/title]

Öppnade: Helgen den 1–2 november 2014.
Yta: Beachplanerna är på 600 kvadratmeter och alla lokaler totalt på 1 740 kvadratmeter.
Takhöjd: 11 meter.
Antal banor: 3 stycken med måtten 8×16 meter.
Mängd av sand: 360 ton, motsvarande 240 kubikmeter, från Baskarp utanför Hjo.
Längd på värmeslingor: 3 kilometer golvvärmeslingor ligger 40 centimeter under sanden för att hålla den varm.
Utbud i arenan: Uthyrning av beachvolleybollplaner. Sandpass med zumba, yoga och cirkelträning. Femkamp med bland annat sandbollskastning och gladiatorövningar. Uthyrning till företag, föreningar, samt privata fester och barnkalas.
Övrigt: Arenan är utrustad med en kraftfull ljudanläggning som gör det möjligt med musikkonserter och liknande event. De tre olika banorna är utrustade med separata ljudzoner, för maximalt användningsområde. Den som hyr en bana kan enkelt koppla in sin mobiltelefon och lyssna på egen musik.
På gång: Ett rum för Raw Functional Training, med naturlig och funktionell träning. Även massagerum samt ett konferensrum med sand på golvet. Lätt transformerat till exotiskt relaxrum med musik, solstolar och drinkar.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Kristin Carlén

 Tidigare publicerad i Affärsstaden #1 2015.