Vad gör dig mest levande?

Den egna företagaren sedan 20 år hade helt tappat bort sin livskraft och berättade om hektiska långa dagar och sömnlösa nätter. Jag lyssnar länge och hans berättelse är tung. ”Vad gör dig då mest levande?” frågade jag till slut.

”Mest levande,” svarade mannen. ”Det vet jag inte”. Ögonen söker sig mot fönstret och då hittar han det och fortsätter: 

”Ja, det skulle vara när jag tar fram min motorcykel, en Harley Davidson, för den första turen på vårkanten. När jag ligger i kurvorna och känner vårvindarna och ser den friska grönskan i naturen, då är jag som mest levande. Det är härligt”. 

Han är plötsligt mer livfull och hans ögon glittrar till.

”Har du varit ute på din premiärtur ännu?”

”Nej absolut inte”, säger motorcykelmannen.  ”Den har jag ställt av sedan 2 år. Den står instängd i garaget i ett hörn. Den hinner jag inte med.”

”Vad skulle hända om du ställer på den igen”, frågade jag.

Det var precis det han gjorde. Mannen som tappat bort sin livskraft fångade sitt liv igen och hittade mer menig. Inte bara för att han tog fram sin motorcykel igen utan för att han valde sig själv, sina drömmar och för att han valde att fylla sin tillvaro med det som gav återhämtning och just liv.

Hur kommer det sig att vi människor ibland gör som motorcykelmannen, ställer in det som gör oss mest levande i garaget. Det som ger oss återhämtning, livskraft och får oss att bejaka livet och oss själva. Vem gör valet och vilka val gör vi i stället?

Begreppet resiliens betyder just livskraft och återhämtning. Men det är inte det vi ser på kravprofilerna på plats­annonserna. Det är inte det som efterfrågas av arbetsgivare eller ger oss ”likes” på social media. Det är inte din förmåga till återhämtning som ger ditt ego adrenalinkickar genom andras uppmärksamhet och beundran. Det handlar om att välja sig själv, ta kaptensrollen för sitt liv och livsstil. Att blicka inåt. Vem vill jag vara och vad vill jag fylla mitt liv med? Vad är det som är meningsfullt för mig?

Hur gick det för motorcykelmannen då? Jo han hittade en balans mellan arbete och fritid och genom ökad livskraft förmådde han få tillbaka engagemanget för sitt företagande igen. Det gick inte snabbt och det var inte så att andra omkring jublade när han inte var lika tillgänglig längre. Man de började märka en skillnad. Motorcykelmannen var mer glad och smittade sitt företag med glädje. 

När resiliens – livskraft och åter­hämtning, får plats i våra liv så ­presterar vi bättre. Varje idrottskvinna och idrottsman vet att man inte kan träna 24 timmar på dygnet utan måsta planera för återhämtning. Naturen vet att höst och vintern är just återhämtningens tid för att ge plats för livskraft i den prunkande våren och den blomstrande sommaren. Cykler av växande, återhämtning och livskraft, om vartannat. Människans egna kretslopp vill få sin plats. Att återhämta sig ger livskraft och det ger glädje och framgång. Att hitta balansen däremellan är den magiska koden för ett gott liv och glädje.

Så vad gör dig mest levande? Vad har du ställt in i garaget för att tiden inte räcker? Hur ger du dig själv dina egna ”likes” för ett glädjefullt liv med val där du gör dig själv mer levande?

Jag ställer frågan till mig själv lite då och då. Denna vår har jag tagit fram och ­dammat av min handgjorda spanska gitarr. Detta efter en kravfylld tid på ett nytt jobb med mycket fokus under ett halvår. Nu har jag bytt en sträng och ­börjat ­färdigställa texten på den anti krigslåt som jag påbörjade för 6 månader sedan. ”In a mother´s heart, there is no war”. Det blir min återhämtning nu under våren. Att fylla mina blomkrukor med växter och blommor och titta till min Mårbackapelargoner och se om det överlevt vintern i källaren, är också livgivande för mig. 

Vår och livskraft välkomna! Vi behöver sol och ljus, tid och mening. Då växer vi så det knakar. 

Då blir vi som mest levande.

Tidigare publicerat i Affärsstaden #4 2023

Susanne Bergman
Organisationskonsult & författare

Susanne

Tillbaka till krönikor