Unga företagare håller i taktpinnen!

Östergötland är en av Sveriges storstadsregioner vars företagande baseras mycket i myllan med klassiska affärsidéer och affärsmodeller. Det företagandet skapar många arbetstillfällen och skapar en stabil bas för länet. Men Östergötland är också ett fantastiskt innovationscenter där helt nya affärsidéer och affärsmodeller får födas och se ljus för första gången. Detta skapar en otrolig kraft och möjlighet att positionera oss som ett län där framtiden arbetar för oss och inte mot. Den positioneringen gäller inte bara i Sverige utan även utanför Sveriges gränser.

Tack vare det har Östergötland en enorm potential att locka utländska affärer och företag men även locka internationell kompetens som vi vet är en utmaning. Det finns så klart alltid utmaningar med allt, men utmaningar är till för att lösas det är därför Företagarna arbetar för att exportregler och förutsättningar skall vara gynnsamma och handelshinder minska oavsett typ av företag. Mycket av Sveriges välstånd bygger på internationell handel. Därför är det viktigt med goda förutsättningar för både export och import.

Något som är häftigt är att mycket innovation och nya idéer kommer ifrån den yngre generationen vilket vi kan se tydligt och det är därför vi på Företagarna varje år sammanställer en lista på 103 unga coola entreprenörer från hela landet som visar vägen och håller i taktpinnen, självklart finns även östgötska företagare representerade i listan! Utifrån listan med dessa unga entreprenörer har vi sedan summerat och plockat ut tio tydliga trender som i allra högsta grad går att applicera på nationell så som internationell business.

Hela listan hittar du på www.foretagarna.se

De 10 trenderna:

1. Efter plast
Plast av potatis. Sugrör av råhalm. Slut på take away-skräp. Det pågår enormt mycket entreprenörsarbete för att byta ut fulmaterial mot mer hållbara alternativ, på många olika vis. Inte minst påskyndat av beslutet att förbjuda plast i engångsprodukter, som träder i kraft 2021 inom EU.

2. Sverige + världen = sant
En femtedel av Sveriges befolkning är född i ett annat land, enligt SCB-statistik från i juni i år. Ännu fler, drygt 25 procent, har minst en förälder som är född utomlands. Viljan att ta vara på den potentialen, skapa nya lösningar och spegla dagens Sverige bättre är glasklar.

3. Miljögenier och energihjältar
Miljökämpen Greta Thunbergs sommarprat slog alla tidigare publikrekord för Sommar i P1. Över en miljon svenskar lyssnade. Samma engagemang för miljön, såväl på hemmaplan som ute i världen, väller fram via kreativa idéer och hårt arbete bland unga företagare. Metoder för att rena havsvatten och datorspel som föder miljösamarbeten är två imponerande exempel.

4. Revolution i mode-Sverige
Efter ordet flygskam myntades begreppet klädskam. Mode- och textilindustrin har världens ögon på sig för att återuppfinna sig själv, på ett mer hållbart vis. Svenska småföretag tar taktpinnen med ögonbrynshöjande, hoppfull business

5. Digital Må Bra-boost
Kuratorer i mobilen, teknik som vässar vård för ätstörningar och genvägar till nya vänner. Nya verktyg för att må bra står högt upp på vår kollektiva önskelista. Coronapandemin har gjort behovet av smarta, nya metoder för att bättra på vår psykiska hälsa extra tydligt.

6. Medtech-mästare
Vissa medicintekniska framsteg gör en lätt om hjärtat direkt, som teknik för att rädda för tidigt födda spädbarn och robothandskar som ger människor sin självständighet tillbaka. Andra framsteg är mest synliga för nischade specialister, men gör likväl stor skillnad.

7. Hästbusiness
I många år missades potentialen och köpstyrkan inom ridsporten och bland hästälskare. I dag bubblar det i branschen, med alltifrån magnetiska stigbyglar och uppgraderade redskap till stöldförsvårande teknik och datorspel.

8. Matens förnyare
Effektivare, mer hållbar matproduktion precis som grönare matvanor står fortfarande i fokus för många unga entreprenörer som vill göra skillnad med sin business. Kunskap från Syrien, en pilotanläggning i Umeå och veganska matkedjor syns bland årets exempel.

9. Byggbranschen 2.0
Färre stölder, vindsäkrade ställningar och en modernare bild av branschen, precis som smarta lösningar på bostadsbrist och smidigare underhålls- och reparationsarbete. Bygg-Sverige berikas av en rad nya idéer och innovationer från årets unga entreprenörer.

10. Alla älskar skogen
Mycket innovation kretsar kring skogen. Såväl på odlingsfronten som på rekreationsfronten syns nytänkandet på årets 103-lista.

Även om ovannämnda trender i sig inte är specifik för Östergötland kan nog alla vi vara överens om att vi lever och verkar i ett land och län som på många sätt är riktigt coolt och det aktualiserade trenderna är högst levande hos oss och har en plats i framtiden! Jag ser fram emot utveckling och ett ännu mer utvecklat Östergötland!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 8 – 2020

Robert Wallin 
Bitr. Regionchef, Företagarna
Småland och Östergötland

Robert Wallin

Tillbaka till krönikor