You are currently viewing Ställ in din sökradar

Ställ in din sökradar

Hoppas att sommaren och ledigheten har varit bra. Hoppas att den ledigheten gett dig krafter inför den kommande hösten och vintern. Dina funderingar har kanske gått runt ditt yrke och vad du jobbar med. Du kanske till och med har bestämt dig för att se efter ett annat jobb?

När personer kommer till mig och önskar få hjälp med att byta jobb, är en av mina första frågor: “Vad vill du jobba med?” En del av svaren kan var “Vad som helst.” Innerst inne – vill du verkligen jobba med vad som helst? Vill du jobba med exempelvis teknik, siffror eller inom vården? Om du svarar nej på någon av dessa är det inte “Vad som helst”. Man brinner och har intresse för vissa yrken eller roller.

Om du skulle leta efter ett “Vad som helst” jobb, så skjuter du på allt som rör sig och ditt sökande efter ett nytt jobb blir ostrukturerat.

Låt mig ge en liknelse. Du har bestämt dig för att byta bil. Efter att tittat lite och jämfört, börjar det luta åt att du kan tänka dig en bil från Kia. Vad händer nu när du är ute? Börjar du inte plötsligt se en massa Kia bilar på vägarna? Du har nu ställt in din ”bilradar” på Kia bilar.

Tillbaka till jobbsökandet. Om du ställer in din ”sökradar” på en speciell roll, yrke eller ett företag som du vill jobba på, så kommer du att se och höra det som din sökradar är inställd på. Du blir mer fokuserad än om du söker ”Vad som helst”. När din sökradar är inställd på ett speciellt mål, kommer du att kunna vara tydlig när du berättar för din omgivning vad det är för jobb du söker. Ditt personliga brev och CV blir även mer tydligt då du kan beskriva varför din förhoppningsvis nya arbetsgivare ska anställa dig.

Dessutom tror jag att du kommer uppleva ett inre lugn då du själv är medveten vad du letar efter.

Nästa gång vi träffas – berätta för mig vad du har ställt in din sökradar på?

Tidigare publicerat i Affärsstaden 8 – 2017

[one_half last=”no”]

Mikael Laweby
Koching AB.

Mikael är utbildad och certifierad coach inom ICF, International Coach Federation. Han coachar chefer, medarbetare och de som funderar på sin egna karriärutveckling eller de som har omställning från sin nuvarande arbetsgivare.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
k_mlaweby
[/one_half]

 

 

Tillbaka till krönikor