Sommaren laddar oss för november

”Pippa pippa”, ropar min då yngste son och pekar på gräsklipparen. Det är sommar. Varmt ute och solen skiner. Det är för ljust för att jag ska nå framgång med att få barnen att somna, men för sent för att de ska få vara vakna. Sonen i fråga är vansinnigt förtjust i gräsklipparen och under flera år var det fredagsmyset varannan vecka att få klippa vår gräsmatta.

Från det att han var tre år till dess att han var sju. Vid nio års ålder klipper han grannarnas gräsmattor mot en femtiolapp i betalning och min pappa bad honom ofta klippa gräset vid sommarhuset när han kom dit. Sonen klippte i perfekta fotbollsplansrader till min pappas förtjusning. Han till och med satte sig på huk för att säkerställa helt raka linjer.
Han var så förtjust i gräsklippare att han till sin femårsdag bjöd grannens robotgräsklippare på sitt kalas.

Sommaren förknippar vi med speciella minnen varje år. Vi vaknar upp ur vår vinterdvala, tankar oss fulla med d-vitamin som ska räcka till nästa år. Vi grillar och umgås som de flockvarelser vi är som art. Semester. Det är nästan något heligt över de där veckorna när vi får lata oss, sova länge, vara vakna länge, leva utan måsten och bara vara med varandra. Även om tiderna just i år är annorlunda kommer sommaren ändå att vara sig lik på så sätt. Och det kommer att vara lätt att glömma bort restriktioner när ledigheten slår till och solen bjuder upp. Det märker vi ju redan nu när solens strålar drar oss ut i parker och till serveringar och när Tegnell kommer i rutan kl 14 kommer vi göra allt annat än sitta framför tvn. Sommaren är till för myggbett, umgänge, sand mellan tårna och eviga krig mot maskrosor och sommarlediga barn. Den är också till för familjen och dig själv. Och nu när vi behöver uppleva hemestrar kommer sommaren att vara till för Sverige.

För två år sedan, när det var medelhavstemperatur i hela Sverige hela sommaren, gick vi och kvällsbadade i Göta Kanal varje kväll. Vår egen soluppvärmda pool var för varm och de stora grabbarna hade lärt sig dyka. Vi testade alla bryggor mellan Berg och Ljungsbro och när vi hade gått varvet runt några gånger åkte vi till Ljungsjön eller Hultsjön för kvällsdoppen. En varm kväll när det var 27 grader i luften och 22 i vattnet dök vi gästhamnen i Berg till ljudet av Benny Anderssons orkester som hade konsert på fältet. Till idyllen kan adderas att båten Diana låg ankrad vid bryggan. Det är ren och skär magi när jag i efterhand tänker på det och då så själsligt mättande att det inte gick att ta in fullt ut.
Vi blir liksom mer obrydda på sommaren. Tar lättare på livet trots att vi sover dåligt under för varma täcken med surrande myggor runt huvudet. Vi slänger möra miljöpåverkande köttstycken på grillar ihop med sotiga majskolvar och sega ostar och dricker iskall rosé oftare än vi borde i sällskap med goda vänner. Vi bryr oss mindre om dråpligheter när vi är på gott humör och när livet leker. Det är de stunderna vi måste kapsla in i hjärtat och ta fram när november piskar och slasket hånar oss. De ljumma sommarkvällarna som ger oss fina minnen och stunder, som värmer upp mjölkvit hud och ger oss kraft att ladda upp oss själva.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2020

Louise Lennersten
CEO Interspectral

Louise Lennersten - Foto: Crelle

Tillbaka till krönikor