Längtan efter våren…

Efter några veckor med mörker, blask och snålblåst börjar i alla fall jag längta efter våren. Det finns många härliga destinationer som man når inom några timmar från Linköping där man kan få en försmak på våren. Bland de mer traditionella hör London, Paris, Rom och Wien. Att lämna ett gråkallt Östergötland för att strosa omkring i London bland ett hav av gula påskliljor i St. James Park eller sitta på ett utecafé med utsikt över Seine i Paris med ett glas vin får snart livsandarna att återvända. Jag tänkte tipsa om några mindre kända destinationer där man förutom att möta våren kan koppla av och hämta kraft i en lite lugnare omgivning.

Strax utanför Bryssel ligger den vackra staden Brygge som ligger i provinsen Västflandern. Den medeltida stadskärnan blev år 2000 upptagen på Unescos världsarvslista och det är verkligen en lisa för själen att bara strosa omkring i de vackra kvarteren. För den som är historiskt intresserad finns två gotiska tegelkyrkor och Johanneshospitalet med fina samlingar av flamländsk konst. Staden är också känt för sina universitet i toppklass. Mat då? Det är inte av en slump som staden kallas epicentret för världsgastronomin. Här finns inte mindre än sex restauranger som har stjärnor i Michelinguiden, t ex De Jonkman som har två. Det fungerar utmärkt att flyga till Amsterdam och sedan ta Thalys snabbtåg till Bryssel där man byter till tåget mot Brygge.
Nu förflyttar vi oss till ett annat land, Frankrike och vackra Annecy. Den otroligt vackra staden, omgiven av alptoppar, ligger i departementet Haute-Savoie i regionen Auvergne-Rhône-Alpes vid Annecysjön som är Frankrikes näst största sjö. Hit flyger man från Linköping via Amsterdam till Genève och där hyr man lämpligen en bil och kör de resterande fyra milen. Här finns alla möjligheter till avkoppling. Den medeltida stadskärnan med ringlande kanaler, fiska eller ta en båttur på sjön eller varför inte utmana dig själv med någon äventyrssport. Annecy är känd för sin skärmflygning i världsklass, vill man ta det lite lugnare finns mängder med vackra vandringsleder upp i bergen. Självklart är även shoppingen och maten av världsklass i denna pärla till stad.

Vi avslutar med en holländsk pärla, universitetsstaden Leiden. Det finns så mycket mer att se i Holland än Amsterdam. Jag har tidigare skrivit om Haag men Leiden är också en riktigt vacker destination. Staden är känd för sina universitet, de äldsta i Holland och här finns flera museum, bl a The National Museum of Natural History. Här föddes och växte Rembrandt upp och i staden finns även huvudkontoret för Airbus. Det tar endast 20 minuter med tåg från Schiphol till mysiga Leiden. Reser ni i mars-maj får ni heller inte missa Keukenhof. Under 2020 pågår blomsterutställningen mellan 21/3-10/5. Här finns sju miljoner blomsterlökar och 800 olika varianter på tulpaner på 32 hektar. Buss går regelbundet från Schiphol och tar ca 30 minuter. Biljetter bokar man helst i förväg på deras hemsida.

Så när ni står upp till öronen i saffransdeg och skinkspad, ta en minut och planera in en härlig vårweekend!

 

Camilla Tipsar

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2019

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]

Tillbaka till krönikor