Haggis, neeps and tatties!

Det är den fjärde gången jag besöker Skottland och jag längtar redan tillbaka. Vad är det som lockar? Jag tror det är kombinationen av fantastiska naturupplevelser, spännande historia, sevärdheter, otroligt god mat och fin service. Om vi börjar med naturen. Här hittar du en av Europas sista vildmarker i de skotska högländerna. Berg, dalar, sjöar och ett fantastiskt djurliv.

Förutom rovfåglar, skotska vildkatter och fritt strövande kronhjortar får man se upp för får och fasaner på vägarna. Speciellt fasaner, som formligen rusar ut. När man tror det är fritt fram har de en tendens att vända tillbaka över vägen och då gäller det att vara beredd.
Sedan får vi inte glömma de skotska highland cattle, lika söta som de är i hagen lika goda är de på tallriken…om ni ursäktar. Det för oss osökt in på den skotska maten. Nationalrätten är ”haggis, neeps and tatties”. Det må låta aningen ekivokt och inte särskilt gott men jag lovar, en resa till Skottland är inte fulländad utan haggis! Haggis är hjärta, lever och lungor från får som blandas med havregryn, lök, talg och kryddor. Det ska sedan helst tillagas i en fårmage och serveras med neeps (kålrot) och tatties (potatismos). Ofta serveras den med en whiskysås och även ett litet glas vid sidan om. Haggis serveras även till frukost, som förrätt eller som en egen varmrätt. Vilket som, det smakar utsökt så våga prova. Sedan får vi inte glömma hjortkött, Angus beef, skotsk lax eller efterrätten sticky toffee pudding.
Att även besöka ett eller flera whiskydestillerier hör också till. Inte bara en viktig exportprodukt för området utan även en spännande sevärdhet. Oftast kan man gå en tur för att se tillverkning, provsmaka och sedan kanske köpa hem en unik flaska som minne från besöket. Det finns över hundra destillerier att välja på. Denna gång besökte vi Glenlivet, Cragganmore och Talisker på Isle of Skye.

Sedan får vi inte glömma de skotska slotten. En del i kan man gå in i, andra är ruiner och en hel del är omgjorda till hotell. Det mest fotograferade slottet är Eilean Donan som ligger på en liten ö i sjön Loch Duich i västra Skottland. Det byggdes på 1200-talet men blivit förstört i krig och sedan byggts om. Idag är det ett mycket populärt turistmål. Slottet syns även i filmer som Highlander, Världen räcker inte till och i svenska Mio min Mio.

Shopping då? Frukta inte, det finns otroligt vackra saker att inhandla, inte minst Harris tweed. Ett besök på House of Bruar är helt nödvändigt. Detta stora varuhus mitt ute på landsbygden vid Blair Atholl erbjuder det bästa som Skottland har att erbjuda, det finns en stor matvarubutik och en restaurang som bara den är väl värd ett besök. Har man lite spring i benen så rekommenderar jag ett besök på Skottlands högsta berg Ben Nevis eller en vandring i t ex Cairngorms nationalpark eller kanske en golfrunda. Fàilte gu Alba!

 

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 10 – 2019

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]

Tillbaka till krönikor