You are currently viewing En smakfull rundresa

En smakfull rundresa

Vi var på väg söderut mot San Diego och vi skulle se området under en dag. Egentligen ska man tillbringa betydligt längre tid här, övernatta på de mest förtjusande B & B som finns eller äta mat i världsklass. Jag hade läst på lite hemma så vi hade valt ut två berömda vinhus att besöka, Beringer och Robert Mondavi. Jacob Beringer lämnade sitt hemland Tyskland och kom till Napa Valley 1869. Hans första arbete blir hos Charles Krug men redan 1875 köper han tillsammans med sin bror ett stycke mark som blir grunden till Beringer Winery. Mark Beringer, tar 140 år senare över som ansvarig för vingården. Här kan man tala om familjetradition. Redan 1934 började man med rundturer i de handgrävda tunnlarna där man lagrade vinet. Man odlar både Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc och Sémillon. Området är otroligt vackert, rundturen är mycket intressant och i shopen kan man inhandla allt som behövs för en vinprovning. Man säljer speciella flaskformade påsar i bubbelplast så flaskorna håller för en transport över Atlanten.

Min favoritvingård är dock Robert Mondavi, kanske inte lika vackert som hos Beringer men just Robert Mondavi´s betydelse för att sätta området på vinets världskarta är oerhört intressant och imponerande. Han föddes i Minnesota av italienska immigranter och kom till Napa i slutet av 50-talet. Hans mål var redan från början att producera vin i världsklass och förstod att samarbete var vägen till framgång. Han startade bl a vingården Opus One Winery tillsammans med baron Philippe de Rothschild, ägare till Château Mouton-Rothschild ett av de mest berömda vinslotten i Bordeaux. Han inledde även samarbeten med andra vingårdar i Kalifornien, Europa, Sydamerika och Australien.
Samtidigt som han var noga med att varje druva skulle plockas för hand, var han inte främmande för ny teknologi och innovationer. Redan på 70-talet introducerade han ”natural farming” och har sedan dess varit en förgrundsgestalt avseende hållbarhetstänk inom vinproduktion. Sedan 50 år arrangeras även utomhuskonserter på vingården. I denna fantastiska miljö har man kunna lyssna på storheter som Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Ray Charles och Tony Bennett. Rundturen är även här mycket intressant och det finns en stor butik. Senaste gången jag var här fanns det t o m en del svenska produkter att köpa.

Nu har jag fokuserat på Napa men självklart är även Sonoma ett måste för den vinintresserade. Först på 1970-talet utvecklades distriktet till ett vinområde av större betydelse och är idag störst i Kalifornien vad gäller odling av Pinot Noir och Chardonnay om man ser till odlingsareal. Här rekommenderar jag ett besök på Benziger Vinyards i Glen Ellen, även dom mycket framstående inom ekologisk vinodling. Även om det finns hundratals vingårdar i Napa och Sonoma att besöka, missa inte de fantastiska restaurangerna som finns i området.

Camilla Tipsar

http://www.beringer.com/
https://www.robertmondaviwinery.com
https://www.napavalley.com/
https://www.sonoma.com/wineries/
 
Tidigare publicerat i Affärsstaden 05 – 2019

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]

Tillbaka till krönikor