En kopp kaffe för säkerhets skull

När sommaren gradvis övergår i höstens kyliga grepp är det många av oss som kan tänka sig att krypa in i sin TRYGGA boning, tända ljus, dricka en kopp kaffe och mysa. Många känner av övergången från sommarens frihet till höstens rutiner med blandade känslor med allt från lugn och ro till otrygghet och osäkerhet. Men den här hösten handlar inte bara om årstidsväxlingar och tända ljus, utan också om att uppskatta dem som ser till att vi skall ha ett tryggt och säkert ­samhälle, det vill säga vår poliskår. Den sista torsdagen i augusti var en speciell dag, inte bara för att det markerar ­övergången från sommar till höst, utan även för att det var Polisens dag.

Polisens dag är en dag där vi får hedra våra uniformsklädda hjältar, och verkligen ta oss tid att reflektera över den viktiga roll de spelar i samhället. Att polisens arbete är viktigt är vi nog alla överens om och det är svårt att inte få en bild över hur tuffa utmaningar som finns där ute när media näst intill varje dag kavlar ut bilder på skjutningar och bombdåd runt om i Sverige.  

Men frågan är hur många av oss som egentligen stannar upp i vår hektiska vardag och funderar över den synligheten eller kanske snarare osynlighet polisen har, speciellt i relation till företagarnas vardag?

Här på Företagarna har vi länge känt en önskan och ett behov av att minska avståndet mellan företagare och polisen. Våra undersökningar visar att många företagare känner en osäkerhet när det kommer till polisens närvaro som ­snarare är ett sporadiskt inslag än en konstant trygghet.

Även om vi kan se polisnärvaron som statistik är det egentligen inte siffror på ett papper företagen behöver. Det är den faktiska känsla av trygghet och inte osäkerhet av att vara lämnad i sticket när olyckan är framme. Och vi vet att när polisens ­närvaro uteblir, kvarstår ofta brott mot företag olösta, vilket bidrar till känslan av ännu mer otrygghet och osäkerhet.

Men det finns hopp! Titta bara på Järfälla. Ett strålande exempel på hur gott samarbete mellan polis, samhälle och näringsliv kan förändra dynamiken i den här frågan. Det handlar inte bara om att ha fler poliser på gatan, utan om att skapa en bro av förståelse och samarbete.

Men för att fler kommuner skall kunna/vilja följa Järfällas exempel, behövs mer än bara ord från alla parter. Det behövs en plan, ett initiativ, och framför allt, en passion för förändring.

Och med tanke på den ganska nyligen passerade Polisens dag, kanske det är dags att verkligen sitta ner och prata. Kanske över en kopp kaffe och då inte som ett sätt att stå emot den krypande kylan, utan som ett första steg mot att bygga den där bron av samförstånd och samarbete.

Så, kära polis, kanske det är dags för den där kaffestunden? Och till er alla, från oss på Företagarna – glöm inte att en enkel inbjudan kan vara början på något stort. Så varför inte bjuda på en kopp kaffe idag, imorgon eller så snart det går? 

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2023

Robert Wallin
Bitr. Regionchef, Företagarna Östergötland

Robert

Tillbaka till krönikor