Earl Grey or Royal Blend, Madame?

Från den första gången jag satte min fot i London har jag älskat den staden. 1988 hade jag förmånen att få byta tjänst med en kollega som arbetade som informationschef på Handelskontoret under närmare tre veckor. Under dessa veckor utforskade jag staden per fots och arbetade mig igenom de flesta musikaler som gick i West End. Sedan dess har jag kommit tillbaka minst en gång per år och nu senast under höstlovet tillsammans med mina döttrar, Londonförälskelsen har gått i arv. Något som alltid står på listan är ett riktigt ”afternoon tea”.
Visst serveras det trevliga afternoon tea på hotell i Sverige men utan Devonshire clotted cream och de runda fluffiga sconesen som ska serveras vid ”exactly right temperature” som servitören på Ritz brukar säga, blir det inte riktigt samma sak.

Så här kommer min C-uppsats i konsten att dricka te i London. Den som startade allt i början av 1800-talet var den 7:e hertiginnan av Bedford, Anna, som tyckte att det började kurra i magen fram på eftermiddagen. Hon bad då att få en kopp te med en liten smörgås. Det blev populärt bland hennes vänner och bekanta att komma förbi och få sig en kopp och vips var begreppet myntat. Man kan boka afternoon tea på närmare 250 platser i London och det kan kosta från 15 pund till 55 pund. Vill man prova de klassiska hotellen och få den ultimata upplevelsen som leder till paltkoma resten av dagen och nästa förmiddag då är det 50-55 pund som gäller, men tro mig, det är värt vartenda pund. Det måste även bokas i förväg.

De hotell som jag rekommenderar är The Savoy, The Ritz, The Browns, The Langham, The Dorchester och The Goring. Där är sandwicharna skurna med enorm precision och innehåller t ex skotsk lax, äggsallad, gurka och skinka.
Ett urval av sötsaker såsom macarons, éclairs, liten chokladbakelse, en mousse och sedan dessa underbart fluffiga ljumma scones. De serveras med ”clotted cream” och en god marmelad. Dvs. absolut inte med vispad grädde eller smör. Vid det här laget är man redo för en tupplur på närmaste rokokosoffa. Då kommer man med fruktkaka och Victoria Sponge Cake.
Till detta dricker man kopiösa mängder te. Jag föredrar Earl Grey eller respektive hotells egen blandning. När man ändå är i farten, kan man ju slå till på ett Royal Afternoon Tea, då får man en glas Champagne till. Då kostar kalaset snarare 70 pund per person men och andra sidan kanske man inte bryr sig så mycket med lite bubbel i kroppen och knoppen. Tycker man att 55 pund är i lite värsta laget så är t ex Fortnum & Mason eller Harrods ett riktigt bra alternativ eller Kensington Palace Pavilion. På det mycket brittiska Fortnum & Mason kan man även botanisera bland sylter, honung och kakor att köpa med sig hem. Would you care for another piece of cake Madame?

Camilla Tipsar:

Boka Afternoon tea på: http://www.afternoontea.co.uk

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 10 – 2018

[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]