You are currently viewing Dramatiska vyer, Clint Eastwood och 7 000 sjöelefanter
Dramatiska vyer, Clint Eastwood och 7 000 sjöelefanter Foto: Camilla Lejon!

Dramatiska vyer, Clint Eastwood och 7 000 sjöelefanter

Första deletappen blir till Monterey. Staden grundades i slutet av 1700-talet av spanjorer och det finns välbevarade hus från kolonialtiden. Här rekommenderar jag ett besök i Monterey Bay Aquarium och varför inte en god lunch nere vid havet. Nästa anhalt är mysiga Carmel, spelar ni golf känner ni säkert till banan Pebble Beach som ligger precis i närheten. Strax innan man kommer till Carmel kan man åka genom ett väldigt fint område och passerar då precis vi banan. Carmel, eller Carmel-by-the-sea, är känt bl a för att många konstnärer, poeter och författare har bott eller bor här. Dessutom har man haft flera kända borgmästare, en av dom är skådespelaren Clint Eastwood. Den lilla staden lämpar sig ypperligt för att strosa omkring i, besöka små mysiga butiker och sedan avsluta dagen med att njuta av den fantastiska solnedgången. Den godaste risotton jag ätit, åt vi på en liten restaurang här, Portabella, rekommenderas varmt. Vi övernattade hos en kinesisk dam på ett B & B som hette ”Green Lantern Inn”, mycket mysigt. De var knappt att vi ville lämna denna charmiga plats men vi såg fram emot att åka genom Big Sur där Santa Lucia-bergen och Stilla havet möts. Oerhört dramatiska vyer, man vill stanna och fotografera efter varje krök. Den ena utsikten vackrare än den andra.

Strax utanför San Simeon stötte vi på något helt fantastiskt, Piedras Blancas och den stora kolonin av sjöelefanter som lever här. För cirka 30 år sedan simmade den första sjöelefanten upp på stranden och idag består kolonin av 7 000 djur. Det står skyltar vid vägen och det är lätt att ta sig ner mot stranden där det finns utkiksplatser. Man ska absolut inte gå ner till djuren men det är en otrolig upplevelse att stå en bit ifrån och titta på naturens under. Missa inte detta!

En annan attraktion man inte bör missa här i San Simeon är Hearst Castle. George Hearst, som gjort sig en förmögenhet på gruvor, köpte 1865 ett stort stycke mark som sedan ärvdes av hans ende son, William Randolph Hearst. Under många år byggdes denna fantastiska egendom som består av 165 rum, poolanläggningar, konstutställningar och trädgårdar. Här bör man boka biljetter minst 2 månader i förväg och när man kommer fram parkerar man bilen och åker sedan en buss upp till slottet. Räkna med att spendera rejält med tid här. Nu stannar vi för den här gången, i nästa krönika blir det den danska byn Solvang, Änglarnas stad och vackra San Diego.

Trevlig sommar!

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2019
[one_half last=”no”]

Camilla Lejon 
vd Linköping City Airport

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Camilla Lejon
[/one_half]

Tillbaka till krönikor