Den ultimata genvägen till att bygga upp dig själv

Nu måste jag väl snart börja slappna av lite? Skit! Jag ska ju baka tre kakor till dagisfesten! Nej nej, tillbaka till tvättlappen och tystnaden. Slappna av nu för bövelen! Kakorna löser du. Det hinner du när du kommit hem på söndag. Vad tar tre kakor? Ca 40 minuter gånger tre. Kan jag skynda på det lite? Nej nej, tillbaka till tvättlappen. Mmm, eukalyptus!

Vi rasar på med aktiviteter och göromål i ett tempo som går snabbt. Det är möten och mail och däremellan fotbollar, middagar och just nu också avslutningar och lägg då till stressen att hinna plocka syrener innan de blommar över, vilket tyvärr känns som att det tar omkring 15-30 minuter från knopp till ris idag.

Jag är inte ensam om att ha mycket att göra med en fulltecknad agenda av både privata ting och jobbsaker. Jag tror att vi alla i perioder har agendor som kan jämföras med intervallpass – intensiva intervaller som följs av vila. Så för att koppla av unnar vi oss ledig tid. Vi kombinerar det gärna med spa eller andra typer av schemalagda aktiviteter som ska ge lugn och ro. För visst har väl även du smugit långsamt i lånade tofflor på ett japanskinspirerat badhus eller viskat i relaxavdelningen i en bastu i skogen, samtidigt som du knaprat på en bit sur ananas, och klassificerat det för dig själv som avkoppling? Vi köper oss avslappning. Vi köper oss rekreation och tid för egen eftertanke. Det är vår vardags-quick-fix som ska in på punkt 5 på ”Den ultimata genvägen till att återbygga dig själv”. Så då sitter vi där med vår lilla trähink och påklistrat njutningsfullt sysselsätter oss med att gnida oss fem gånger med samma tvättlapp men rotera den i olika riktningar, och tvåla in oss med samma skum fast i tre olika dofter. Affärsidén är lysande OCH besökaren plumsar renare än någonsin i poolen. Genialiskt! Det är vår tids avkoppling. Vi unnar oss en tvagningsritual.

Och sedan tillbaka till verkligheten, tidsbristen och de tusen aktiviteterna.

Jag googlade på att bygga upp sig själv och hamnade på några riktiga praktexemplar av amerikanska ”gör-det-själv-guider”. Till exempel ” Top 100 ways to reinvent yourself” eller för den som har riktigt ont om tid; “The one cheat sheet to how to re-invent yourself”. Här förvandlar vi oss till företag och driver affärsverksamhet istället för att bottna i verkligheten och de verkliga problemen. För det är också så vi gör. Vi bryter ner oss och sedan kör vi oss genom en process där vi av tidsbrist eller otålighet tar genvägarna till att bygga upp nya, perfekta jag igen som är lite starkare, lite bättre.

Det är svårt för oss helt enkelt att bara vara nöjda. Att bara slappna av.

Vi lever i en tidsanda där vi är yngre när vi blir äldre och ska därför kunna jobba mer och längre, men också hålla ett tempo som supermänniskor med obestridbar förmåga att jonglera familjens agenda med superjobbagendan, träningsagendan, semesteragendan, husagendan och vara bästa kompis med grannen-agendan. Det känns som att blåsa maskrosor i motvind. Så vad gör vi? Vi kör några extra roterande varv med den där tvättlappen för att orka.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2019

[one_half last=”no”]

Louise Lennersten
CEO Interspectral

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Louise Lennersten - Foto: Crelle
[/one_half]

Tillbaka till krönikor