Champagnens historia och kända gårdar del 2

Först ut bland champagne husen var Ruinart Maison de Champagne som grundades den 1 sept 1729 och startades av munken Dom Ruinarts brorson. Husets huvudkontor ligger i Reims. Ruinarts källare är utgrävda direkt ur kalkstensberget. Detta arbete utfördes med primitiva redskap av de gamla romarna. Källaren som ligger 34 meter under marken är uppdelad på 24 olika rum och det är här Ruinart lägger en stor del av sina viner. Idag tillhör huset Moët & Chandon som köpte det 1963. Två andra hus som visserligen var grundade tidigare men som vid den tiden bara tillverkade endast vanligt vin vad Gosset 1584 och Philipponnat 1522. De är idag dock kända champagne producenter.

Efter Ruinart kom det en hel del hus som vi fortfarande känner till idag, Krug, Bollinger, Pol-Roger, Pommery, Lanson, Mumm och Moët & Chandon.
Moët & Chandon är kanske ett av världens mest kända champagne hus, det kan nog inte undgått någon att se deras champagner på TV eller ute på restauranger. Champagnehuset startades 1743 av Claude Moët och huset fick snabb spridning av sin champagne världen runt. Man köpte sedan upp mer vingårdar för att sedan kunna producera sin prestigechampagne Dom Perignon som kom ut 1920 för fösta gången. Moët & Chandon ägs idag av lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Hennessy och producerar ca 32 miljoner flaskor varje år.

Louis Roederer är det näst äldsta verksamma champagnehuset i familjeägo och drivs idag av Frédéric Rouzaud. Roederers styrka ligger i de egna vingårdarna, de köper bara in en liten del av sin produktion av ca tre miljoner flaskor per år. Roederer är nog mest känd för att vara den officiella vinleverantören till det ryska hovet under Tsar Nicolas II regim. 1876 skapade de Cristal Champagne till Tsar Alexandre. Den hade en väldigt specifik design. En genomskinlig flaska i kristall som hade en helt plan botten så man inte kunde gömma en bomb under den. Cristal Champagne är fortfarande deras prestigechampagne.

Pommery var grundat 1858 av Alexandre Louis Pommery och Narcisse Greno och hette från början Pommery & Grenomen men bytte sedan namn till bara Pommery. Här tog Madamme Pommery över företaget efter sin mans död. Från början dolde man en del smak med att tillsätta massa socker i champagnen, men Louise Pommery lanserade champagne med benämningen ”brut” som innehöll lite eller inget socker och detta kom att förändra champagneframställningen för all framtid. Hennes ledord var att hon skulle ”pommerysera” världen. Idag är det ingen som ifrågasätter produkterna från Pommery. Champagnemärket är ett av världens mest ansedda och produkterna exporteras till länder över hela världen. Madame Pommerys storslagna vision har blivit verklighet.

Champagne Salon grundades 1921 i Aimé Salon. Detta lilla hus ligger i de allra sydligaste delarna av Grand Cru-byarna i Cote de Blancs, Le Mesnil sur Oger och gör endast champagne från chardonnay druvan. Herr Salon började göra champagne åt sig själv och sina vänner. Champagnen blev så bra att han utökade verksamheten. Dock gör de bara champagner ”bra” år och är det enda huset som inte gör champagne varje år utan bara årgångschampagner. De år som de inte tycker det är bra så säljs druvorna vidare.

Tidigare publicerat i Affärsstaden 08 – 2018

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor