Att hamna rätt med din avtalsskrivning

Tanken är att förstår man språket, förstår man också innebörden och effekten av språket i en legalkontext. Tufft säger jag, tufft att ha de förväntningarna och få den kravbilden. Sannolikt inte med på lönespecifikationen när det löneförhandlas men möjligen med när den juridiska analysen inte höll. När det möjligen var så att minnet av handslaget parterna emellan tynat bort. Ni förstår givetvis vart jag vill komma med resonemanget.

Ta inte på er uppgifter som ni inte får ersättning för, ta inte risker som är onödiga. Allt det noterat, hur gör ni när ni väl sitter i situationen och av någon anledning inte gör det valet? Nedan följer några tankar att bära med sig, en lista som självfallet inte är uttömmande på något vis;

  1. Se till att parterna är rätt och att företrädarna är rätt
  2. Se till att någon kontrollerar lagens utfyllnad. Det som står i avtalet är en sak men vilken lagstiftning faller in?
  3. Vad är viktigt för dig i affären? Finns detta med i avtalet och är det formulerat så att en person utan insikt förstår vad som menas. Kom ihåg att det inte räcker med att du förstår, även domaren ska förstå. Domaren kommer med största sannolikhet inte var nischad inom just din bransch.
  4. Vad får absolut inte hända? Är det reglerat i avtalet, dvs är du skyddad från att det inträffar
  5. Vad vill motparten/kunden ha av dig? Kan du uppfylla det? Och vad händer om du inte kan uppfylla motpartens villkor? Är det något du kan hantera?
  6. Vad säger din magkänsla om den här affären? Lyssna på magkänslan och stäm av om det finns förankring i verkligheten.
  7. Låt inte din motpart stressa dig in i en situation som du inte kan hantera, var lyhörd för motpartens vilja att förenkla avtalstexten.

Du ska kunna din affär, du ska känna din affärspartner, och du ska aldrig någonsin skriva på något som du inte förstår – och då menar jag verkligen aldrig.

Tidigare publicerat i Affärsstaden 09 – 2018

[one_half last=”no”]

Elisabeth Wedenberg

Advokat, 
Maminza Advokatbyrå AB

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Elisabeth Wedenberg
[/one_half]

Tillbaka till krönikor